Mégsem bántalmazták Nyíri-Kovács Patríciát?

Hosszú tényfeltáró cikkben számolt be róla a Mandiner: feltehetőleg nem mondott igazat Nyíri-Kovács Patrícia és családja arról, hogy miket tett korábban a koreai-francia férj feleségével.

Bora Borán a gyanúsításig sem jutottak el azok az ügyek, amiket Nyíri-Kovács Patrícia és családja felrótt a koreai-francia férjnek – számolt be róla a Mandiner tényfeltáró cikkében. A lap szerint a médiában is ellentmondásos nyilatkozatok hangzottak el a családtól: az édesapa, Nyíri Iván néhány napja a TV2-n azt mondta, félreértették az emberek, és lánya ellen nem fizikai, hanem lelki erőszakot alkalmazott férje, Soo Il Lee. Nyíri felesége, Lee anyósa viszont korábban maga beszélt például fojtogatásról, és ő is jelentette fel Magyarországon a férfit, a vádiratban pedig szintén fojtogatásról, a gyerek előtti nemi erőszakról volt szó.

Korábban azt mondta, a férj sosem ütötte meg

A Mandiner szerint a válókeresetet a férj adta be, Nyíri-Kovács Patrícia pedig 2012. május 9-én feljelentette férjét morális zaklatásért, lakóhelyeként Bora Bora-i címét jelölte meg. A férj szintén feljelentést tett ugyanezen jogcímen a nő ellen. Május 25-én már nemi erőszakért jelentette fel Lee-t a feleség, a bántalmazásra vonatkozó kérdésre pedig azt mondta, a férfi korábban soha nem ütötte meg. A válóper előzetes tárgyalásán, 2012. június 13-án aztán a Mandiner szerint Nyíri-Kovács nem jelezte, hogy fogva tartanák a szigeten, Bora Bora-i lakosként volt a neve az iratokban. A bíróság ekkor elrendelte, hogy a gyereknek az országból való kiutazásához mindkét fél beleegyezése kell, mivel a férj attól tartott, hogy Nyíri-Kovács elviszi a gyereket és többé nem látja.

A bírósági döntéssel szemben Nyíri-Kovács fellebbezett, és havi 30 ezer eurós tartásdíjat követelt – írta a lap, a nő egyébként a bírósági ítélet után kezdte állítani, hogy férje fogságban tartja őket Bora Borán. A gyereket úgy helyezte el a bíróság, hogy egy hetet az anyánál, egyet az apánál töltsön.

Június 25-én, most csütörtökön ugyanakkor az apa, Nyíri Iván arról beszélt az ATV-ben: a koreai-francia férjnek át kellett volna adnia a fiút az anyának, de ő kivette az iskolából és elhagyta a szigetet. Ugyanakkor a bírósági döntés értelmében az anya is ugyanúgy utazhatott eddig Francia Polinézián belül, ahogy az apa is, tehát a sziget elhagyása önmagában nem ellentétes a végzéssel. Az apa azt mondta, csütörtök délután kell visszaadnia az apának a gyereket, ugyanakkor Bora Borán még nincs csütörtök délután, a koreai-francia férfinek még van fél napja az átadásig.

Tudott a lakcímkártyáról

Hírdetés

A Mandiner szerint Nyíri-Kovács azt is csak egy évvel Bora Borára való utazása után jelentette ki, hogy a férj tudta nélkül készíttetett neki lakcímkártyát. 2012 végén fel is jelentette az apát csalás miatt. A Mandiner szerint nyomozati jegyzőkönyv van arról is: az anya 2011. végén postafiók nyitásához maga használta lakcímkártyáját, egy évvel később viszont már arról beszélt, nem is tudott az utóbbi irat elkészültéről.

A polinéz bíróság végzése szerint ráadásul korábban nem az apa, hanem az anya volt az, aki megpróbálta kicsempészni a gyereket az országból. A bírósági végzés szerint „Nyíri-Kovács Patrícia megpróbálta közvetve vagy közvetlenül »kicsempészni« gyermekét Francia Polinézia területéről oly módon, hogy útlevelet kért a gyermek nevére és kibérelte 2012. október 23-án az »Air Archipel« légitársaság magánrepülőgépét, amely Rarotongára (Cook-szigetek) indult”. A rendőrségi jegyzőkönyvek szerint ehhez a magyar külügyi konzulátus segítsége is kellett.

Nem is volt erőszak?

A Mandiner szerint az erőszakot sem sikerült bizonyítani: a papeete-i rendőrség jegyzőkönyvében az áll: „az elvégzett nyomozati cselekményekből kitűnik, hogy a Nyíriné Bede Erzsébet által  – Patrícia édesanyja, a szerk. – a magyar hatóságnál tett feljelentésben hivatkozott cselekmények nem valósak. (…) Nyíri-Kovács Patrícia hajlamos megfordítani a tettes és az áldozat személyét, eltúlozni cselekményeket, hazugságokat hirdetni, magát képzelt bűntett vagy vétek áldozatának feltüntetni – amiből következhet az igazságszolgáltatás eszközként való felhasználása saját céljainak a polgári eljárásban történő érvényre juttatása érdekében”.

 

Korábban Nyíri-Kovács azt állította, hogy férje a tudta nélkül jelentette be Bora Borán, elvette az ő és gyermeke iratait és bántalmazta. Az ügyben korábban megszólalt a magyar külügy is, Szijjártó Péter pedig egyeztetett francia vezetőkkel a nő megsegítése érdekében.

A héten mi is beszámoltunk róla: Nyíri-Kovács Patrícia megkapta fia, Noah felügyeleti jogát és Tahitire költözhet. Ideiglenesen nála helyezték el a gyereket. Ugyanakkor Francia Polinéziát továbbra sem hagyhatja el gyermekével önszántából, az apának pedig továbbra is kapcsolattartási joga van.

A Mandiner cikkére reagált Facebook-oldalán Nyíri Iván is. Az állításokat nem cáfolta, hanem arról írt, hogy az elhangzottak Nyíri-Kovács férjének mondatain alapulnak: „Minden nő, aki családon belüli erőszak áldozata a mellékelt írásban kétségtelenül ráismerhet bántalmazója logikájára és érvelésére. A cikk a mandiner oldalain jelent meg, Stumpf András újságíró jegyzi, ugyanakkor minden bekezdése, érvelésének logikája Soo Il Lee bírósághoz és rendőrséghez beadott logikáját és mondatszerkesztését idézi.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »