Mégsem a görög parti őrség kommandósai fogadták meleg szeretettel Leszbosz közelében a betolakodókat

Mégsem a görög parti őrség kommandósai fogadták meleg szeretettel Leszbosz közelében a betolakodókat

Három embert vettek őrizetbe Számosz szigetén, akik a Törökországból Görögország felé tartó migránsok vagyonára utaztak. Az elmúlt hónapokban mintegy húsz hajóra támadtak rá fegyveres fosztogatók egy aktivista szerint.

A görög parti őrség szombaton a görögországi Számosz szigetén őrizetbe vett három embert, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Törökország felől tengeren át e szigetre tartó migránsokat támadtak meg és fosztottak ki.

A három gyanúsított görög állampolgár, 21 és 31 év közöttiek. A parti őrségnek egy olyan lett helikopter közreműködésével sikerült elfognia őket, amely a Frontex (az Európai Unió határőrizeti missziója) keretében járőrözött. A fosztogatók a görög parti őrség egyenruháit viselték, így álcázva valódi kilétüket.


Nawal Soufi, a segélyhívásokat fogadó “olasz” aktivista

Ezzel az őrizetbe vétellel bizonyosságot nyertek azok a korábbi bejelentések, amelyek szerint fegyveresek támadnak a Törökországból tengeren Görögországba igyekvő bevándorlókra, megpróbálva megakadályozni őket, hogy Európába jussanak, és többször ki is fosztották őket. Az Égei-tenger keleti részén fekvő Leszbosz sziget térségéből különösen sok ilyen esetről érkeztek jelentések, a támadások során gyakran elrabolják a migránsok pénzét és a járműveik motorját.

A három letartóztatott is vélhetően ilyen bűncselekményeket követett el. A hatóságok a lakhelyükön végzett házkutatás során 15 ezer eurót, öt csónakmotort és egy olyan ládát találtak, amelyben nedves – főleg gyermekméretű – ruhákat találtak.

Nawal Soufi "olasz" aktivista, aki a tengeren utazó szíriai menekültek számos segélyhívását fogadta, elmondta, hogy az elmúlt hónapokban mintegy húsz hajóra támadtak rá. "A migránsok kommandókat emlegetnek, egyesek a Frontexről beszélnek, mások a török vagy görög parti őrségről, ismét mások milicistákról vagy kalózokról" – mondta el az aktivista újságíróknak.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Nem egészen européer módon kényeztetik a kontinenshódítókat Leszbosz térségében – egyesek a görög határőrségre mutogatnak


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »