Megsebesítették a kormányfőt a kihelyezett kormányülés után

Megsebesítették a kormányfőt a kihelyezett kormányülés után

Lövések dördültek szerdán Nyitrabányán (Handlová) a kormány kihelyezett ülésének befejezését követően.

A TASR tudósítója szerint négy lövés dördült el, amikor a kormányfő az emberek közé ment, s épp kezet fogni készült valakivel. A támadót elfogták. A kormányfőhöz mentőhelikopter érkezett. A történteket a parlament ülésén jelentette be Ľuboš Blaha (Smer-SD), a törvényhozás alelnöke, aki meghatározatlan időre berekesztette az ülést.

A kultúrház előtti teret, ahol a kormányülés zajlott, kiürítették. Az országos mentőszolgálat operatív központja közölte, hogy 14.30-kor érkezett bejelentés a segélyhívó vonalon. „Mentőhelikoptert küldtünk az 59 éves sebesült férfihez” – közölte a közösségi hálón a központ.

* * *

Roberta Metsola, az Európai Parlament leköszönő elnöke szintén megdöbbenéséről számolt be közösségi oldalán a Robert Fico elleni merényletet illetően. Kijelentette: az Európai Parlament nevében elítéli az erőszakos cselekedetet. “A gondolataim a miniszterelnökkel és családjával vannak ezekben a nehéz pillanatokban” – tette hozzá az uniós parlament elnöke.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejegyzésében azt írta: sokkolta és megrázta a szlovák kormányfő elleni lőfegyverrel elkövetett támadás. “Erőt kívánok neki a mielőbbi gyógyuláshoz” – fogalmazott a NATO-főtitkár, majd hozzátette: gondolatai Robert Ficóval, szeretteivel és Szlovákia lakosságával vannak.

Robert Fico miniszterelnök, az egyik legfőbb közjogi méltóság elleni támadás példátlan fenyegetést jelent az ország demokráciájára – fogalmazott a közösségi hálón Peter Pellegrini (Hlas-SD) megválasztott köztársasági elnök.

– mondta Pellegrini, és hozzátette, ha az emberek fegyverrel, nem pedig a szavazóhelyiségben fejezik ki az eltérő politikai véleményüket, azzal veszélyeztetik mindazt, amit Szlovákia 31 éves története alatt közösen felépítettünk.

„A miniszterelnöknek mielőbbi felépülést kívánok, és nagyon szeretném, ha mindenki elítélné az ilyen értelmetlen és brutális cselekedeteket” – mondta Pellegrini. Patrícia Medveď Macíková, Pellegrini szóvivője arról tájékoztatott, hogy a megválasztott államfő a történtek miatt megszakítja külföldi útját és visszatér Szlovákiába.

* * *

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ugyancsak elítélte a Robert Fico ellen elkövetett merényletet. „Az ilyen erőszakos cselekedeteknek nincs helyük a társadalmunkban, aláássák a demokráciát, legértékesebb közös kincsünket“ – hangsúlyozta Ursula von der Leyen. Egyúttal hozzátette, hogy ezekben a nehéz percekben Fico kormányfőre és családjára gondol.

* * *

Charles Michel, az Európa Tanács elnöke az X közösségi oldalon azt írta, sokkolta a Robert Fico kormányfő elleni támadás híre. „Semmi és senki nem szolgálhat mentséggel az erőszakra és a hasonló támadásokra. Gondolataimban a kormányfővel és családjával vagyok – üzente Michel.

* * *

Hírdetés

Életveszélyes állapotban van Robert Fico. Helikopterrel szállították Besztercebányára, következő órák sorsdöntőek lesznek – olvasható a kormányfő közösségi oldalán.

* * *

Sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a merényletet Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán. Úgy fogalmazott,

„Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben, s imádkozunk is érte” – írta a miniszter.

Kiemelte, nagy szükség van Robert Ficóra a szlovák és az európai politikában.

* * *

Elítélték a kormány tagjai a Robert Fico elleni merényletet. „Megdöbbentő, ami történt, remélem, hogy Robert Fico felépül” – mondta Denisa Saková (Hlas-SD) gazdasági miniszter. Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter kijelentette, hogy „a gyűlölködő ellenzéknek vér tapad a kezéhez”. Ladislav Kamenický (Smer-SD) pénzügyminiszter gyalázatosnak nevezte a támadást.

„Tartsd magad Robo, veled vagyunk” – mondta. „Veled vagyunk, erőt és kitartást a felépüléshez” – üzente Richard Takáč (Smer-SD) földművelési miniszter. „Határozottan elítélem a Nyitrabányán történt erőszakos cselekményt, amelyben Robert Fico kormányfő megsebesült. Ez megengedhetetlen, demokratikus országban nem történhet ilyesmi” – mondta Zuzana Dolinková (Hlas-SD) egészségügyi miniszter.

* * *

Zuzana Čaputová köztársasági elnök határozottan elítéli a Robert Fico miniszterelnök elleni támadást – közölte Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

„Megdöbbentett, ami történt. Sok erőt és mielőbbi felépülést kívánok Robert Ficónak ebben a kritikus pillanatban” – mondta az államfő.

* * *

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a következőket írta közösségi oldalán: „Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért.”

* * *

A Magyar Szövetség megrendüléssel értesült a miniszterelnököt ért merényletről.

Ennek minden formáját mélységesen elítéljük és közösen, egységesen kell küzdeni ellene. Mielőbbi felépülést kívánunk!

* * *

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke a következőket írta: Minek kell még történnie ahhoz, hogy egyesek észrevegyék, az erőszak és a polarizáció nem a helyes út?! Az erőszak csak újabb erőszakot szül! Az erőszak minden formáját elítélem, és küzdeni kell ellene!

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »