Megriadtak a pereskedéstől a bankok?

Megriadtak a pereskedéstől a bankok?

Tartozásuk töredékéért is megszabadulnának a nem fizető, pereskedő devizahiteles adósaiktól a bankok. A birtokunkba jutott dokumentumok szerint egyes pénzintézetek méltányos ajánlatokat tesznek ügyfeleiknek, ha elállnak a pereskedéstől. Kiderült az is, a rendben törlesztőknek nem jár ez a kedvezmény.

Ha peres vagy nem peres eljárást kezdeményezett a bankkal szemben, attól költségigény nélkül eláll – ez a feltétel olvasható azokban az egyedi kedvezményt ajánló levelekben, amelyeket a CIB Bank küldött ki olyan ügyfeleinek, akik régóta nem fizetnek, vagy perben állnak a pénzintézettel. Az ügyfél tartozásának akár 20 százalékáért is hajlandók eltekinteni az adósság megfizetésétől. Lapunk birtokába került az egyik autóhiteles adósának küldött ajánlat: a még csaknem 3,5 millió forintos tartozás helyett a CIB kevesebb mint 700 ezer forint megfizetésével is beéri. A kedvezményes szerződés lezárását kínálja az OTP Bank követeléskezelő cége is, amelyhez a hitelszerződés felmondása után kerül az anyabank követelése.

Az OTP Faktoring az egyik ügyfelének kihagyhatatlan kedvezményt ajánlott fel. Az adós 13 millió forintos ingatlanalapú hiteltartozását 1,3 millió forintért elengedik, vagyis a kötelezettség 10 százalékának megfizetése után a teljes tartozástól eltekintenek.

Hírdetés

A nem mindennapi ajánlatok ügyében megkerestük az OTP-t és a CIB Bankot is. A pénzintézetek válaszából az derült ki, hogy a kedvezményes ajánlat csak a nem fizetőknek jár, akik rendben törlesztenek, azoknak a tartozását nem engedik el. A CIB kérdéseinkre közleményben úgy válaszolt, a legnagyobb fizetési késedelemben lévő ügyfeleiknek adnak kedvezményes hitellezárási lehetőséget. Méghozzá azért, hogy megelőzzék az olyan helyzetek kialakulását, amelyben akár az adósaik lakhatását jelentő ingatlan árverezésére is sor kerülhet.

Az OTP azt közölte, a banki portfólióban álló, fizetési késdelemben lévő adósaik számára tartozáselengedési ajánlatot nem tesz. Ez csak azoknak járhat, akiknek a hitelszerződését felmondta a pénzintézet, és a felmondott követelést az OTP Faktoring Zrt. részére értékesítette. Utóbbi célja pedig az, hogy az ügyfelek lehetőségeinek felmérése után, velük együttműködve mindkét fél számára előnyös megállapodást kössön. Mint írták, az OTP Faktoring folyamatosan lehetőséget ad adósainak tartozásaik kedvezményes, egyösszegű teljesítésére. Hozzátették, ez nem érinti a teljes ügyfélkört.

Hasonló kedvezményes ajánlatok jutottak a TV2 birtokába is. A kereskedelmi csatorna híradójának nyilatkozott a Magyar Nemzeti Bank volt felügyelőbizottsági tagja. Varga István szerint a bankok menekülnek azoktól az ügyfelektől, akik esetleg kellemetlen „zajt” csinálhatnak a szerződések körül. Olyan ügyfelekről van szó tehát, akik pert indítottak a bank ellen, mert azok esetleg éppen a perben bizonyos eseményeket tárnak fel, ami pedig a többi szerződésre is kihatna.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »