Megrázó, eddig kiadatlan 1956-os fotókat tett közzé a jezsuita levéltár

Megrázó, eddig kiadatlan 1956-os fotókat tett közzé a jezsuita levéltár

A gyűjteményében őrzött, eddig kiadatlan 1956-os fényképeket tett közzé a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának Levéltára (JTMRL) az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójának tiszteletére.

Mint a szerzetesrend pénteki közleményében olvasható, a gyűjteményben három képsorozat maradt fenn, melyek három különféle aspektusból láttatják a forradalmat és következményeit.

 • Az első sorozat 1956 október-novemberében készült budapesti felvételeket tartalmaz, megrázó képeket a romos házakról, utcákról és egyes eseményekről.
 • A második egy (feltehetőleg) ausztriai menekülttáborban készült az 56-os magyar menekültek körében, a képeket Hollandiában hívták elő.
 • A harmadik pedig olyan magyar fiatalokat ábrázol, akik 1957-ben Belgiumba indultak Belgrádból vonattal, hogy ott a leuveni egyetemen megkezdjék tanulmányaikat. Egyetemi éveik alatt lakóhelyüket az ott működő, jezsuita vezetésű Collegium Hungaricum biztosította.
 • Hírdetés

  Az első fotósorozat egy magánszemélytől, a másik kettő pedig a leuveni Collegium Hungaricum levéltárából került a jezsuita levéltárba.

  A felvételek a Jezsuiták Magyarországon a kezdetektől napjainkig címmel idén szeptemberben napvilágot látott kötet munkálatai során kerültek elő a fotóanyag eddig rendezetlen részéből 2020-ban.

  A képek pdf-formátumba összefűzve tekinthetők meg a levéltár ingyenes és regisztrációt nem igénylő E-könyvtárában.

  Az ehhez kapcsolódó E-archívumban regisztráció után olvashatók a magyarországi jezsuita rendtartomány külföldre menekült tagjait összefogó úgynevezett Sectio II. 1948-57 közötti iratai is. Ez utóbbiak digitalizálása és közzététele még a forradalom 60. évfordulójára történt meg – idézték fel a közleményben.


  Forrás:alfahir.hu
  Tovább a cikkre »