Megpróbálták áttörni Izrael tengeri blokádját

Az izraeli haditengerészet elfogott egy palesztinpárti aktivistákkal teli hajót, amely megpróbálta áttörni Izrael tengeri blokádját a Gázai övezet körül – közölte a hadsereg szerdán.

Az izraeli erők még a nemzetközi vizeken, célállomásától 65 kilométerre tartóztatták fel a hajót, és felszólították, hogy változtasson útirányt. Amikor a hajó parancsnoksága ezt megtagadta, a haditengerészet megállította, átkutatta, majd az asdódi kikötőbe kísérte a hajót. Erőszak alkalmazására nem került sor.

A hajó útját a Szabadság Flottilla Koalíciónak nevezett, többségében európai székhelyű palesztinpárti csoportokat tömörítő szervezet pénzelte. A koalíciót több mint tucatnyi ország támogatja pénzügyileg, és az elmúlt hat évben csaknem húsz hajót indított, hogy megkísérelje áttörni a blokádot.

A dán zászló alatt hajózó Zaytouna-Oliva fedélzetén 13, különféle állampolgárságú női aktivista utazott, akiket az 1976-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett ír Mairead Corrigan Maguire vezetett. Rajta kívül Fauziah Haszan malajziai doktornő, Szamira Duajfia algériai képviselő, Sandra Barrilaro spanyol fotós, illetve az Egyesült Államok hadseregének korábbi ezredese, Ann Wright is a hajó fedélzetén tartózkodott.

A Zaytouna-Oliva szeptemberben indult el Barcelonából, és számtalan kikötőben állt meg azóta, köztük Korzikán és Messinában. Eredetileg csatlakozott volna hozzá egy másik hajó, az Amal-Hope II is, de technikai problémák miatt erre végül nem került sor.

Az aktivisták elfogásuk után küldött Twitter-üzenetükben sürgették követőiket, hogy kormányukon keresztül követeljék a Gázai övezet blokádjának feloldását.

A térség azóta áll Izrael – és részben Egyiptom – blokádja alatt, hogy a Hamasz szélsőséges palesztin szervezet 2007-ben átvette az uralmat az övezetben. Izrael biztonsági okokra hivatkozva tartja fenn a területet érintő korlátozásokat.

2010-ben kilenc török aktivista vesztette életét a Gázai övezet blokádját áttörni készülő Mavi Marmara segélyhajó fedélzetén, amikor az izraeli kommandó éles lőszerekkel támadt az ellenállást tanúsító legénységre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »