Megölték őket, hogy ne gyilkolhassanak tovább

Megölték őket, hogy ne gyilkolhassanak tovább

Az Aum Sinrikjó szekta hét tagját, akik felelősek a tokiói metróban történt gáztámadásért pénteken kivégezték.

Az 1995 március 20-ig tokiói szarin támadás 13 halálos áldozatot követelt, további, több mint 6 ezer ember pedig megsérült. Ez volt Japán területén a legsúlyosabb tömeg elleni terrortámadás a második világháború óta. A világtörténelemben még egy szomorú elsőség kapcsolódik hozzá: ez volt az első olyan támadás, melyben vegyifegyvert vetettek be.

A közvetlen felelőse a támadásnak az Aum Sinrikjó (Legfelsőbb Igazság) nevű szekta volt, mely átszúrt, szarin idegméreggel teli zacskókat hagyott a tokiói metróban. Elmondásuk szerint közeledett a világvége, és azok, akik nem a szekta tagjai, mind a pokolba kerülnek, vagy még előtte megölik őket. Szemtanúk szerint a folyékony anyag néhány másodpercen belül a szemükbe került.

Sókó Aszaharu szektavezér a támadást “az elítéltek lelke ellenei szent támadásként jellemezte egy magasabb szellemi szint elérése érdekében“.

Hírdetés

Pénteken reggel Aszaharut további hat tettestársával együtt kivégezték a japán büntetés-végrehajtási intézetben. Az Amnesty International emberjogi szervezet szerint Japánban a kivégzéseket titokban, előzetes figyelmeztetés nélkül végzik el. Az elítéltek és a családtagok sem tudják, mikor jön el a vég. A rabok sokszor alig pár órával sorsuk beteljesedése előtt tudják meg, hogy mi vár rájuk.

Félő azonban, hogy a kivégzéssel az egész ügy és a szekta körüli dolgok ettől még nem oldódtak meg.

DenníkN/Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »