Megölték az észak-etiópiai Tigré régió átmeneti kormányának huszonkét tagját

Megölték az észak-etiópiai Tigré régió átmeneti kormányának huszonkét tagját

Az etiópiai Tigré tartományt korábban irányító Tigréi Népi Felszabadítási Fronthoz (TPLF) hű erők megölték a régió átmeneti kormányának huszonkét tagját a mintegy hat hónapja tartó harcok során – erősítette meg szerdán az etióp kormány.

A közlemény szerint húsz másik tisztségviselőt elraboltak, négy pedig megsebesült.

Ez az első alkalom, hogy Abij Ahmed miniszterelnök kormánya hivatalosan beszámolt azokról a támadásokról, amelyeket a Tigré térségbeli erők követtek el, akikről régóta azt állították, hogy képtelenek valódi felkelést szítani.

Az etióp hadsereg tavaly november elején támadást indított a TPLF ellen, mert lázadással vádolta. A harcokban ezrek haltak meg, s százezrek menekültek el otthonukból. Bár Ahmed később bejelentette Tigré székhelye, Mekele bevételét és a harcok végét, több TPLF-egység gerillaháborút hirdetett.

A kormány sokáig tagadta mindezt, de március végén elismerte, és akkor először azt is elismerte, hogy eritreai katonák is vannak az országban, akiket elemzők szerint ő hívott oda.

Az ideiglenes kormány felelős tisztségviselőit célzó támadásokat “a TPLF harcosai követték el, akik azt állították, hogy Tigré lakosságáért küzdenek, de ehelyett sokkal inkább a rombolással, valamint mindazok meggyilkolásával és elrablásával voltak elfoglalva, akiket a térségbeli stabilitás megteremtésével bíztak meg” – írta a kormány.

Hírdetés

A közlemény nem tartalmazott további részleteket a támadásokkal kapcsolatban, arról sem szólt, hogy az “elrabolt” embereket végül szabadon engedték-e.

Kilenc tisztségviselőt a régió északkeleti részében gyilkoltak meg, további hatot pedig a középső területeken, ahol az elmúlt hónapokban súlyos harcok dúltak.

“A TPLF emellett folytatta az épületek felégetését és a házakra való lövöldözést” – szögezte le a kormány.

A miniszterelnökre nagy nyomás nehezedik a nemzetközi közösség részéről a konfliktus lezárása érdekében, ám ő megerősítette, hogy nem áll szándékában tárgyalni a TPLF vezetőivel.

Vasárnap Antony Blinken amerikai külügyminiszter vízumkorlátozásokat jelentett be etióp és eritreai tisztségviselőkkel szemben. A korlátozások a TPLF egyes tagjaival szemben is érvényesek. Etiópia és Eritrea hétfőn elítélte ezen rendelkezéseket.

MTI

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »