Megoldódott a Mars-rejtély?

A NASA nagy bejelentésre készül hétfőn, állításuk szerint megoldódott a Mars rejtélye. Valószínűsíthető, hogy a mai sajtótájékoztatón nem kis zöld emberkékről fognak beszámolni, és nem is arról, hogy életet találtak a vörös bolygón, de így is óriási jelentőségű titokra derül fény: a kutatók megerősíthetik, hogy a NASA folyékony víz jelenlétére bukkant a bolygó felszínén.

A tudósok már régóta tudják, hogy van víz a bolygón, de folyékony állapotban eddig még nem találtak rá bizonyítékot.

Egy tanulmány – amely alapján ma nagy bejelentésre készül a NASA – azt veti fel, hogy sós víz okozza a Mars felszínén látható fekete vonalakat. Ezek a vonalak akkor erősödnek fel, amikor melegebb van a bolygón, és akkor kezdenek fakulni, amikor csökken a hőmérséklet.

Hírdetés

A sónak azért van jelentősége, mert e nélkül a víz megfagyna a Marsra jellemző hőmérsékleti körülmények között. A kutatók úgy vélik, hogy a víz egy része a felszín alatti jégből érkezhetett.

Elfújta a napszél

A NASA tudósai márciusban azt állították, hogy egykor a Mars felszínén egy Atlanti-óceán méretű összefüggő vízréteg lehetett, azt is hozzátették, hogy a vörös bolygó vízkészletének 87 százaléka elveszett az űrben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »