Megoldódni látszik a rejtély az orosz gép körül

A Fidesz aláírásgyűjtésbe kezdett a betelepítési kvóta ellen. A Jobbik elnöke bejelentette, hogy csatlakoznak az akcióhoz, de antikorrupciós javaslataikról is kérdeznék az embereket. Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy családbarát európai politikára van szükség. Magyarország továbbra is fenntartja a válsághelyzetet, kerítéssel védi a határát és küzd a kvóta ellen. A Fidesz villámgyorsan módosította a kémtörvényt. Végső nyugalomra helyezték pénteken Göncz Árpádot. Lemondott a román miniszterelnök. A Real Madrid francia támadója zsarolási ügybe keveredett. Megoldódni látszik a rejtély az orosz gép lezuhanása körül. Ez az MNO heti összefoglalója.

Aláírásgyűjtést indít a Fidesz a kötelező betelepítési kvóta ellen. Erre a Fidesz elnöksége kérte a párt parlamenti frakcióját, amely az aktivistákra támaszkodva közterületeken és személyes megkeresésekkel gyűjti majd az aláírásokat, de tervezik, hogy később az interneten is lehessen csatlakozni hozzá.

A Jobbik a korrupcióról is kérdezne

Csütörtökön Vona Gábor bejelentette, hogy a Jobbik csatlakozik az aláírásgyűjtéshez, antikorrupciós javaslataikról is kérdeznék az embereket.

A Fidesz közleményben reagált a Jobbik akciójára, melyben papírtigrisnek titulálták Vona pártját. Arra is kitértek, hogy a korrupció ügyében Vona Gábor nem kérdésekkel, hanem válaszokkal tartozik az embereknek és a korrupciót üldöző hatóságoknak: az egyik ilyen pont például Kovács Béla ügye – fejtette ki a kormánypárt.

Tisztesség, alázat, antikorrupciós elszántság

Vona Gábor pénteken Gyöngyösön tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy mára Magyarország második legerősebb pártja és a kormány egyértelmű kihívója lett a Jobbik. Szavai szerint akkor lehet megverni a Fideszt, ha annak hiteltelenségével, pökhendiségével és tisztességtelenségével, a korrupcióval szemben felmutatja a tisztességet, az alázatot és az antikorrupciós elszántságot. A Jobbik elnöke szerint pártja felelősségteljes, kormányképes és kormányra készülő párttá lett, a soron következő választáson a magyar embereknek minden bizonnyal a Fidesz és a Jobbik közül kell majd választaniuk.

Őrült, érdekes időket élünk

Európa elözönlés alatt áll, de még nem érzi át a súlyát annak, hogy a kultúráját, az életformáját, élete eddigi rendjét érte kihívás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Tudomány Világfóruma megnyitóján, szerdán Budapesten. Európában „őrült, érdekes időket élünk”, óriási népvándorlás nyomása nehezedik a kontinensre, és az egész világ megdöbbenéssel figyeli, mi történik – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Úgy látja, mivel a migrációs nyomás globális természetű, ésszerű, hogy a helyzet kezelésében az egész világ szerepet vállaljon. A béke megőrzése, a folyamatok ellenőrzés alatt tartása, a politikai vezetések stabilitásának megőrzése mindenkinek érdeke – magyarázta.

Mi a kulcskérdés Európában?

Az Európai Unió nem építheti a jövőjét a családok helyett bevándorlásra, családbarát európai politikára van szükség – ezt Orbán Viktor már a Budapesti Demográfiai Fórumot megnyitó beszédében mondta csütörtökön, hozzátette: „Azt akarjuk, hogy az európai politika centrumában újra a családok legyenek”. Azt is hangsúlyozta, hogy az európai civilizáció és kultúra fennmaradása a tét.

A miniszterelnök kulcskérdésnek nevezte azt, hogy kik lakják majd be Európát: „Érdemes lenne erről komolyan beszélni, mégis ehelyett más, életidegen dolgokra és vitákra sokkal több idő, figyelem, energia és pénz jut.”

Orbán Viktor kiemelte, kormánya sok energiát mozgósít azért, hogy világossá tegye: a családok támogatása és a szabadság elismerése nem áll ellentétben egymással. Magyarországon a többség úgy gondolja, a gyermek egyszerre áldás a családnak és a társadalomnak, „a gyermekek által többre leszünk képesek és többet is tudunk elérni” – mondta Orbán Viktor, úgy fogalmazva: „gyermek nélkül nincs folytatás, az idősek számára pedig nincs biztonság”.

Háromfrontos küzdelem

Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy három fronton harcol a kormány a bevándorlás ellen. Fenntartja a rendkívüli válsághelyzetet, kerítéssel védi Magyarországot, valamint harcol a kötelező kvóta és a visszatoloncolások ellen.

Hírdetés

A tárcavezető a német kancellár bejelentésére reagálva, miszerint legalizálni kellene a bevándorlást, kijelentette: Németország a saját akaratát rá akarja kényszeríteni Európára. Ha Németországnak lelkiismeret-furdalása van valami miatt, és bárkit le akar telepíteni, azt megteheti, de az nem lehet kötelező Magyarország számára – fűzte hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is tájékoztatott, hogy idén 400 ezren lépték át a határt – ha nincs a kerítés, ez a szám 600 ezerre is felkúszhatott volna. Hangsúlyozta: a biztonsági határzár működőképes megoldás, szükség van rá, a szomszédoknak is ezt javasolja a kormány.

A kitoloncolások kérdését érintve úgy fogalmazott: jelen pillanatban 40 ezer bevándorló esetében jelezte az aktuális tartózkodási helyükként szolgáló állam, hogy visszatoloncolnák őket Magyarországra. A magyar kormány álláspontja az, hogy a kitoloncolás területe Görögország, hiszen itt léptek be először az EU-ba – hangsúlyozta Lázár János.

Pintér téglái kicsapták a biztosítékot

A hét közepén nagy port vert fel az a nemzetbiztonsági törvényhez benyújtott belügyminisztériumi módosító javaslat, miszerint minden tartalomszolgáltató köteles foglalkoztatni a nemzetbiztonság munkatársait, ha erre felkérés érkezik. A 34 oldalas dokumentum 38. paragrafusa szerint – ha azt a nemzetbiztonsági szolgálatok főigazgatói kezdeményezik – egy sor intézmény, köztük az alkalmazás- és tartalomszolgáltatók kötelesek jogviszonyt létesíteni.

Pintér Sándor egyébként a módosítócsomag indoklásában nem tért ki külön arra, hogy mégis milyen tartalomszolgáltatókra gondol.

Mégsem épülnek be téglák

Csütörtökön azonban lépett a Fidesz és hipersebességgel módosította a „kémtörvényt”. Vas Imre csütörtökön benyújtott módosító javaslatával elállt a kormány attól, hogy titkosszolgálati embereket lehessen felvetetni a tartalomszolgáltatókhoz. Rogán Antal minisztériuma szerdán még arról beszélt: félremagyarázzák a törvényjavaslatot, és nincs szó arról, hogy különféle lapok szerkesztőségeibe kerülnének a titkosszolgálat emberei.

A politikától távol búcsúztatták el Göncz Árpádot

Pénteken az Óbudai temetőben végső nyugalomra helyezték Göncz Árpádot, a rendszerváltozás utáni első köztársasági elnököt. Az elhunytat Mécs Imre, Göncz Árpád egykori rabtársa és barátja, Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, valamint unokája, Benedek Márton búcsúztatta.

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

A volt köztársasági elnök végakaratában rendelkezett arról, hogy ne a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben temessék el, és a szertartáson ne mondjanak beszédet állami és kormányzati vezetők. Bajtársai, Bibó István, Litván György és Vásárhelyi Miklós sírhelye mellé temették.

Távozott a román miniszterelnök

Nem volt eseménytelen a román belpolitika sem, Victor Ponta szerdán bejelentette lemondását a múlt heti bukaresti tűzvész miatt indult nagyszabású kormány- és rendszerellenes tüntetéssorozatra hivatkozva. Nem mellesleg Pontát korábban okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával bíróság elé állították, pénteken pedig vádlottként hallgatták ki. Ez az ügy is gyengítette pozícióit, nem beszélve az egyre rosszabb nemzetközi megítéléséről és a sorozatos romániai korrupciós botrányokról.

Ponta lemondása után röviddel távozott posztjáról Cristian Popescu Piedone, annak a bukaresti kerületnek a polgármestere, ahol a tragédia történt.

Ezért zuhanhatott le az orosz gép

Amerikai szakértők úgy vélik, hogy rendkívül nagy a valószínűsége annak, hogy pokolgép robbant fel a Sínai-félszigeten lezuhant orosz repülőgép fedélzetén. Feltételezések szerint a robbanószerkezetet egy bőröndben helyezték el a gép fedélzetén. Brit szakemberek is hasonlóan vélekednek az orosz gép tragédiájával kapcsolatban: az Airbus katasztrófáját „jelentős eséllyel” robbanószerkezet okozta, amely a repülőgép fedélzetén lépett működésbe.

Mint ismert, az Iszlám Állam szélsőséges dzsihadista szervezet vállalta magára a támadást, az AFP megjegyzi, ha a bőröndben elhelyezett pokolgéppel kapcsolatos feltételezés beigazolódik, akkor az IÁ merényleteinek új formájára tért át, hiszen ilyen típusú akciót még nem hajtott végre.

Focilabda helyett szexvideó

A francia rendőrség őrizetbe vette szerdán Karim Benzemát, a Real Madrid francia válogatott játékosát egy zsarolási ügy miatt. Az ügyészség elmondása szerint a futballista ellen nyomozás folyik a Mathieu Valbuena elleni zsarolási ügyben betöltött szerepe miatt. Az ügy lényege, hogy a Lyon 31 éves középpályását azzal zsarolták meg, hogy ha nem fizet 150 ezer eurót, nyilvánosságra hoznak egy olyan szexvideót, melyen ő is szerepel.

Benzema csütörtökön bíróság elé állt Versailles-ban, ahol beismerte, hogy szerepet vállalt a válogatottbeli csapattársával szembeni szexvideós zsarolásban, majd szabadon engedték és pénteken már együtt edzett a csapattal Madridban, de folyamatosan ellenőrzik, például nem kerülhet kapcsolatba az ügy áldozatával. A Real Madrid labdarúgócsapatának elnöke teljes támogatásáról biztosította a klub támadóját. Florentino Pérez biztos benne, hogy Benzema ártatlan és jóhiszeműen cselekedett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »