Megoldódhat a TV2 elsötétítésének ügye

Megoldódhat a TV2 elsötétítésének ügye

Szerzői jogi problémák miatt elérhetetlen lapunk értesülései szerint a Vodafone (volt UPC) Románia telekomszolgáltató kábeles előfizetői számára a magyarországi TV2. A tulajdonosváltáson átesett tévécsatorna dolgozik azon, hogy erdélyi nézői ezután is követhessék műsorait.
Az M4Sport korábbi geokódolásához hasonló jelenség bosszantja egy ideje a romániai magyar tévénézők egy részét. A UPC felvásárlásával az egyik legnagyobb hazai kábelszolgáltató társasággá előlépett Vodafone kínálatában elérhető magyarországi TV2 műsorainak túlnyomó többsége néhány hete elérhetetlenné vált.

Az elsötétített képernyőn két – román és magyar – nyelven arról tájékoztatják a nézőket, hogy „Ez a program nem elérhető Románia területén”.

Mindazonáltal néhány program, elsősorban a hírműsorok, például a Tények esetében feloldják a kódolást, és nézhető. Hasonló a helyzet a Vodafone műsorrácsába nemrég beiktatott Super TV2 műsoraival, ezek helyett is csak a két felirat fut a képernyőn.

Olvasóink jelzése nyomán kérdésekkel fordultunk a magyarországi kereskedelmi csatorna közönségszolgálatához, de a TV2 csoport megkeresésünkre nem válaszolt. Nem kaptunk választ kérdéseinkre a Vodafone-tól sem.

Hírdetés

Egyébként utóbbi társaság diszpécserszolgálata azzal magyarázza ügyfeleinek a TV2 kódolását, hogy a csatorna elveszítette a külföldre sugárzás jogát. Ez azért érdekes, mert a Romániában piacvezető RCS&RDS Románia nem kódolja a TV2 műsorait, azok elérhetőek a Digi ügyfelei számára.

A romániai kábelpiacon egyébként az RCS&RDS található több mint hárommillió, a második helyen a Telekom Románia 1,4 millió előfizetővel, míg a Vodafone kábel-előfizető ügyfeleinek száma egymillióra tehető.

Az Európai Bizottság egy évvel ezelőtt hagyta jóvá, hogy a brit Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja az amerikai Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Romániát is. A fúzió idén március 31-én megtörtént, ettől az időponttól a kábelszolgáltató romániai ügyfelei jogilag a Vodafone klienseivé váltak.

Lapunk a műsor- és kábelszolgáltatói piacra rálátással bíró szakembertől úgy értesült, hogy a jelenség mögött szerzői jogi kérdés lapul. A tavaly januárban bekövetkezett haláláig Andy Vajna producer tulajdonában lévő TV2 csoport médiaportfóliója Vida József üzletembernek, a Takarékbank elnök-vezérigazgatójának érdekeltségébe került a csatorna tavalyi bejelentése szerint.

A magyarországi csatornának jelenleg nincs szerzői joga Romániában sugározni a korábbi produkciós műsorokat, ezért kódolnak bizonyos adásokat.

Az új vagy most készülő produkciókra ugyanakkor már megszerezték a sugárzási jogot, éppen ezért azon dolgoznak, hogy elháruljon a jogi akadály a TV2 programjának zavartalan romániai sugárzása elől, és hogy valamennyi erdélyi magyar tévénéző hozzáférhessen a kereskedelmi csatorna műsoraihoz. Ami ugyanúgy érdeke a TV2-nek is.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »