Megoldást keresnek a Mintagazdaság életben tartására

Megoldást keresnek a Mintagazdaság életben tartására

Ahogy erről már több ízben beszámoltunk, az MMÖNK egyik legnagyobb projektje, a Muravidéki Mintagazdaság létrehozásának és finanszírozásának projektje komoly veszélybe került. A nemrég ülésező kisebbségi vegyes bizottság tárcaközi egyeztetést kezdeményezett az ügy megoldása érdekében, és ez lapzártánk után, a hét második felében minden bizonnyal meg is történt.

A Muravidéki Mintagazdaság kérdésköre többek között megjelent a Szlovén-magyar Kisebbségi Vegyes Bizottság nemrég megtartott ülésén is, ott úgy határoztak, a külhoni szlovénokért felelős minisztérium koordinálásával összeülnek a projekt releváns résztvevői és megoldást próbálnak keresni. Információink szerint a megoldást kereső első lépéseként a minisztérium helyiségeiben október 16-ára összehívták az egyeztetést, az ezt összehívó tárca mellett az MMÖNK, az agrárminisztérium és a Nemzetiségi Hivatal képviselőivel.

A Muravidéki Mintagazdaság projektje a korábbi szlovén kormány idején került aláírásra, és három évre, tehát 2024 végéig biztosított pénzügyi támogatást. A jelenlegi kormány – a jogi alapok hiányában – elutasította a további finanszírozást, amiről szeptember közepén értesítette a közösséget.

Hírdetés

Amennyiben nem lesz további támogatás, 2025 januárjával a Mintagazdaság pénzügyi finanszírozás nélkül marad. Mint ismeretes, a projektre az akkori kormány nyolcmillió eurót hagyott jóvá, a mostani pedig 2023-ban módosításról döntött, amivel a támogatást szinte a felére csökkentette. Orban Dušan, az MMÖNK Tanácsának elnöke szerint a közösség nem tudott mást tenni, csökkentett támogatással folytatta a projektet, amiből a módosított tervet meg is valósította, de teljes egészében elmaradt a Cuk-virágüzlet megvásárlása és a hosszúfalui lovarda létrehozása, valamint minden olyan elem, amely a finanszírozás megszűnése után legalább részben pénzforrást tudna biztosítani a projekt folytatására.

A Mintagazdaság zökkenőmentes működéséhez (bérek, alapprogramok) évi 450 ezer euróra van szükség, de már mintegy 300 ezer euróból is megoldható lenne a fenntartás. Hogy a határon túli szlovénokért felelős minisztérium koordinálásával létrehozott egyeztetés egyáltalán hoz-e megoldásokat, illetve ezek mire lehetnek elegendők, arról a jövő héten számolunk be.

Forrás: nepujsag.net

The post Megoldást keresnek a Mintagazdaság életben tartására appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »