Megoldásra várnak a Lévai járás vendéglátósai

Megoldásra várnak a Lévai járás vendéglátósai

A helyzet változatlan: a koronavírus-járvány és az azzal összefüggésben levő korlátozó járványügyi intézkedések okán a vendéglátóipar továbbra is a haldokló szektorok közé tartozik.

A turizmusban dolgozók és a kultúra területén tevékenykedők mellett a vendéglátósokat is rendkívül kedvezőtlenül érintik a döntéshozók járványintézkedései. Nincs ez másként a Lévai járásban sem, ahol – a többi régióhoz hasonlóan – a vendéglátóhelyek üzemeltetőinek és a vállalkozóknak a bevételkiesés miatti megélhetési gondjait a járványkezelés bizonytalansága és a sokszor egymásnak is ellentmondó intézkedések tovább szaporítják.

– mondta el kérdésünkre a zselízi Melylla Coffee nevű kis kávézó vezetője, Czíria Bencsík Lilla. Mint megfogalmazta, jelenleg az számukra a legfontosabb, hogy az alkalmazottjukat meg tudják tartani. „Éppen egy új, saját kávékeveréken dolgozunk. Ennek nagyon tudunk örülni; az ilyen apró örömök segítenek átvészelni ezt az időszakot” – tette hozzá.

A megújult kétyi Sport Presso közel két éve egyéni vállalkozásként működik. A 2020-as esztendőt ők sem így képzelték el; összesen 236 napot voltak nyitva. A vendéglátóhely vezetője, Bohák Balázs sejtette, hogy nehéz, küzdelmes esztendő vár rájuk, de mint megfogalmazta, a tehetetlenségben is igyekeztek tevékenyek maradni. Tavaly májusban egy kicsit fellélegezhettek, amikor megnyithatták a teraszukat, így a vendégek is kezdtek visszatérni. A döntéshozók viszont rövid időn belül újabb korlátozó intézkedéseket vezettek be, befolyásolva a kétyi Sport Presso mindennapjait is.

Hírdetés

– árulta el Bohák Balázs.

Elvétve ugyan, de akadnak olyan vendéglátósok, akik nem érik be annyival, hogy kifejezik véleményüket, mely szerint a jelenleg érvényben levő rendeletek teljesen ellehetetlenítik a működésüket, önkéntes nyitást kezdeményeznek. A Közegészségügyi Hivatal regionális munkatársai, akik immár pénzbírságok kiszabására is fel vannak hatalmazva, határozottan fellépnek az ilyen jellegű önkéntes nyitások ellen. A kormányzati segítség mindeközben a helyzet súlyosságához képest inkább jelképesnek mondható: adott esetben átvállalják a szociális elvezetések kifizetését, s némi bérkompenzációt adnak. Akármennyi is a támogatás, a vendéglátósok igyekeznek hozzájutni, hiszen sokaknál vészesen fogy a tartalék…

Vasaráb László, a zselízi Snack Bar üzemeltetője sincs könnyű helyzetben. Elmondása szerint már a koronavírus-járvány első hulláma komoly megpróbáltatások elé állította őt:

– mondja, majd hozzáteszi:


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »