Megnyugodhatunk, a Matovič-kormány tesztvásárlása körül minden rendben volt

Megnyugodhatunk, a Matovič-kormány tesztvásárlása körül minden rendben volt

A Közbeszerzési Hivatal Tanácsa megállapította, hogy a Matovič-kormány idején több millió euróért vásárolt antigénalapú tesztek beszerzése körül minden rendben volt, az minden szempontból az előírásoknak megfelelően zajlott. Ezzel a Tanács alaptalannak minősítette azokat a kifogásokat, melyeket épp a Közbeszerzési Hivatal emelt az említett állami beszerzéssel kapcsolatban.

Olvasóink bizonyára emlékeznek még rá, hogy annak idején meglepően gyorsan egy viszonylag kis nagyszombati céghez került az év talán legfontosabb állami megbízatása, melyről kiderült, hogy tartozik a Szociális Biztosítónak, ami eleve kizáró ok lett volna a megbízás elnyeréséhez. Azonban mind a cégvezetés, mind a kormány rögtön igyekezett megnyugtatni a háborgó közvéleményt, hogy a vállalat időközben rendezte tartozásait, a szerződést pedig már ezt követően kötötték velük…

De visszatérve a Tanács döntésére, érdekes helyzet, annál is inkább, mivel a sme.sk információi szerint egy korrupció ellen harcoló alapítvány (Nadácia Zastavme korupciu) kiderítette, hogy

Hírdetés

Nos, ez a – legyünk jóhiszeműek – teljesen független, minden részrehajlástól mentes új összetételű Tanács nemrégiben összeült és sebtében megváltoztatta a Közbeszerzési Hivatal döntését, mely még nyáron arra a következtetésre jutott, hogy az Állami Tartalékalap a Covid-tesztek vásárlása során törvénysértést követett el. A döntés kapcsán a fent említett korrupcióellenes alapítvány közelebbről megvizsgálta a Tanács összetételét, s ennek nyomán jutott arra az elgondolkodtató felfedezésre, hogy annak hat kültagja közül öten különféle minisztériumoknak vagy azok hivatalainak dolgoznak, egyesek párhuzamosan többnek is.

Ennek szemléltetésére megemlítette, hogy amikor ez az egyik legfontosabb állami ellenőrző szerv nyáron három tag hiányában határozatképtelenné vált, akiknek a helyére pályázatot kellett volna kiírni, erre nem került sor, mert a kormány azt feleslegesnek ítélte. Ehelyett megszólította a korábbi jelölteket, s a jelentkezők közül például Ľubomír Kubičkát találta megfelelőnek, aki ezt megelőzően a belügyminisztérium közbeszerzéséért felelt, tehát esetében azonnal felmerül az összeférhetetlenség ténye több korábbi belügyminisztériumi közbeszerzés ügyében, melyet a Tanács feladata vizsgálni. Ez azonban nem zavart senkit, ahogyan az sem, hogy olyanok döntenek az állami közbeszerzések törvényességének voltáról, akik közül többen el vannak kötelezve a kormánynak, illetve a minisztereinek.

S ez csak egy példa arra, miként képzeli el a következetes korrupcióellenes küzdelmet ez a kormány, s hogy ebben az országban végre minden a legnagyobb rendben van. Vagy netán mégsem?

(NZS/Felvidék.ma/sme.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »