Megnyílt Balázs Alfréd festőművész jubileumi kiállítása Füleken

Megnyílt Balázs Alfréd festőművész jubileumi kiállítása Füleken

Az idei Palóc Napok és Füleki Városnapok keretében a Füleki Vármúzeum új időszaki kiállítással kedveskedett az érdeklődőknek. A Városi Honismereti Múzeum galériájában megnyílt Balázs Alfréd festőművész jubileumi tárlata. A művész különböző korszakaiból származó, vászon- és farost alapú absztrakt olaj- és akrilfestményekből álló válogatást a szerző születésének 60. évfordulója alkalmából mutatta be az intézmény.

A jubileumi tárlatot Németh Bozó Andrea művészettörténész, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria munkatársa nyitotta meg.

Beszédében elmondta,

kevés olyan művész van manapság, aki kizárólag a művészetnek, méghozzá a szabad művészetnek áldozza az életét. Balázs Alfréd ilyen alkotó.

„Teljes bevetéssel tudta fejleszteni magát a festészetben, és ki tudta alakítani a saját stílusát, és azon belül finomítani, újabb és újabb felfedezéseket tenni, amivel azt mondhatjuk, hogy egy magas szintű művészetet hozott létre, és igazán értékes alkotásokat” – mondta Németh Bozó Andrea, művészettörténész.

Balázs Alfréd füleki festőművész 1963-ban született Losoncon. Alap- és középfokú tanulmányait Füleken végezte, majd 1990-ben felvételt nyert a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész szakára. Tanulmányutakon vett részt Európa számos országában, műveit egyéni és csoportos kiállításon mutatták be.

Képei elsősorban saját élettapasztalatait és szubjektív benyomásait tükrözik.

Hírdetés

Az alkotások nem konkrét látványhoz – tárgyhoz, csendélethez, portréhoz kötöttek, hanem a fogalmat ábrázolják egyéni, elvonatkoztatott festői nyelven, sokszor meditációs sugallattal.

A képnek a legfontosabb része a mögöttes tartalom, ha az nincs, a képnek nincs jelentősége

– emelte ki Balázs Alfréd, festőművész, kinek képeit az absztrakt, nonfiguratív festészet jellemzi.

Művészként a közvetítő szerepét tölti be, aki absztrakt festményein keresztül megnyitja a belső valóságot, és egyedi művészi képet ad a világról, amely alkotásait szemlélve elevenedik meg.

„Különösen kiemelném a 2000-es évek első évtizedében alkotott műveit. Képein megjelenik a transzcendencia, hiszen gyönyörű fényeket láthatunk, több rétegűek a festményei, a szimbólumok benne szinte életre kelnek. Ilyen ködök váltakoznak a kidolgozott plasztikus felületekkel, és a színek finomsága mind olyan hatást ad, amivel egy kicsit feljebb emelkedünk, egy másféle dimenzióba léphetünk be” – hangsúlyozta Németh Bozó Andrea.  

A tárlat október 20-ig tekinthető meg.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »