Megnézték a lelőtt orosz gép feketedobozát

Megnézték a lelőtt orosz gép feketedobozát

Moszkvában brit és kínai szakértők jelenlétében felnyitották pénteken a török légierő által lelőtt Szu–24-es orosz vadászbombázó feketedobozát, az eseményt a közelből, videón keresztül figyelemmel kísérhették brit, kínai és indiai diplomaták, valamint újságírók is, és az orosz televízió is élőben közvetítette.

Szergej Bajnyetov, az orosz légierő repülésbiztonsági szolgálatának helyettes vezetője elmondta, hogy a feketedoboz kivizsgálásának első szakasza a tárolóeszköz műszaki állapotának megállapításával befejeződött. A következő lépés a memóriamodul szétszerelése – tette hozzá. Bajnyetov szerint a korábbi tapasztalatok alapján szerencsés esetben másfél óra alatt kinyerik a feketedobozból a benne rejlő információkat. Elmondta, hogy az adatrögzítőt nem érte tűz, így nem volt kitéve hőterhelésnek, ami jelentősen megkönnyíti a szakemberek számára a benne rejlő információk dekódolását.

Elveszhetett a repülési információ

Andrej Szemjonov, a repülésbiztonsági szolgálat vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy a memóriamodul megsérült, nyolc mikrocsipből három eltört, és így elveszhetett a bennük lévő repülési információ. A repülésbiztonsági szolgálat helyettes vezetője a sajtó előtt nyitott eseményen hangsúlyozta, ritka dolog, hogy újságírók betekintést nyerhetnek egy feketedoboz felnyitásába.

Tizennégy ország képviselőit várták, háromból jöttek

Hírdetés

A novemberben lelőtt orosz vadászgép incidensének körülményeit vizsgáló testülethez amerikai, brit és kínai szakértők is csatlakoztak. A kinyert információk elemzéséhez és feldolgozásához szombaton látnak hozzá a szakemberek, az eredményeket pedig december 21-én teszik közzé – mondta Bajnyetov. Szergej Dronov, az orosz légierő parancsnokhelyettese azt közölte újságírókkal pénteken, hogy Moszkva tizennégy országot kért fel, küldjenek szakértőket a feketedoboz vizsgálatára, de végül csak amerikai, brit és kínai szakértők vesznek részt az adatok vizsgálatában.

Vásárol-e olajat Törökország az Iszlám Államtól?

A török légierő F–16-os vadászgépe november 24-én lőtte le az orosz Szu–24-es vadászbombázót a szíriai határ térségében. Ankara arra hivatkozik, hogy az orosz gép megsértette Törökország légterét. Moszkva azt állítja, hogy a gép Szíria felett repült. A gépet ért találat után mindkét pilóta katapultált Szíria légterében, egyiküket a lázadók agyonlőtték. Moszkva cáfolja, hogy a gép berepült a török légtérbe.

Az eset nyomán mélypontra kerültek a török–orosz kapcsolatok. Korábban beszámoltunk róla, hogy Vlagyimir Putyin elnök a történtek kapcsán úgy vélekedett: „a gépünk lelövésére vonatkozó döntés mögött az a szándék húzódott, hogy védelmezzék a török terület felé tartó olajszállítási útvonalakat”. Kijelentette, hogy ezzel az Iszlám Állam illegális olajszállítmányainak a zavartalanságát szándékozhatnak biztosítani. A török államfő, Recep Tayyip Erdogan minderre úgy reagált: „Nem erkölcsös dolog azzal vádolni Törökországot, hogy olajat vásárol az Iszlám Államtól. Ha vannak erről dokumentumok, akkor tessék őket bemutatni, hogy láthassuk. Ha bemutatják, akkor nem maradok a helyemen. De Putyin úrtól azt kérdem: ön megmarad tisztségében?”

Putyin szerint az Ankarával folytatott párbeszéd több problémája régi keletű, például a két ország közti vízummentességgel a terroristák visszaélnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »