Megmentik a libegő aljában sínylődő ikonikus „ezreseket”

Megmentik a libegő aljában sínylődő ikonikus „ezreseket”

Az új Közlekedési Múzeum új állandó kiállításában fognak helyet kapni.

Sokak számára ismerősek lehetnek a zugligeti libegő alsó állomásánál álló, egyre aggasztóbb állapotú villamoskocsik. A Közlekedési Múzeum a Hegyvidéki Önkormányzat közreműködésével megmenti ezt a két, teljesen magyar gyártású 1000-es típusú villamost – adta hírül Vitézy Dávid hozzátéve, hogy a pénteki napon aláírták az adásvételi szerződést.

A Zugligetben lévő camping bejáratánál közel 40 éve büfékocsiként hasznosított két villamos motorkocsi közül az 1043-as pályaszámú 1911-ben, a 1061-es pályaszámú 1912-ben készült a Ganz, valamint a kistarcsai Gép- és Vasútfelszerelési Gyár összefogásával. A 80 darab BKVT V típusú kocsi mindegyike még az első világháború előtt kezdte meg budapesti pályafutását, és több mint 70 éven át futottak a fővárosi síneken. Az 1000-es villamosok az UV típus megjelenése előtt Budapest legfontosabb villamosai voltak.

Hírdetés

Erős motorjaiknak köszönhetően megbízhatónak bizonyultak a budai hegyi pályás vonalakon, így például a sokakban ma is nosztalgikus emlékeket idéző egykori zugligeti 58-as viszonylaton – fogalmaz közösségi oldalán a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatója.

A két „ezrest” a Közlekedési Múzeum egy magánszemélytől vásárolta meg, meghatározó szerep miatt pedig az új múzeum új állandó kiállításában is szerepelni fog – teszi hozzá Vitézy Dávid

Az ikonikus villamosok hamarosan átfogó restauráláson esnek majd át.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »