Meglopta választóit: a brüsszeli uniós elit újabb tagja bukott bele a korrupcióba

Meglopta választóit: a brüsszeli uniós elit újabb tagja bukott bele a korrupcióba

Korrupciós botrány robbant ki a német CDU rangidős európai parlamenti képviselője, Elmar Brok körül. Kiderült, hogy a néppárti politikus pénzt szedett be a parlamenti látogatóitól, hogy fedezze a költségeket, miközben ezeket az összegeket a parlamenttől is visszaigényelte.

Két év leforgása alatt összesen 18 000 eurót vett fel így, törvénytelenül. Az Origo hírportál az elmúlt napokban Soros György több elkötelezett emberének korrupciós botrányáról számolt be. Guy Verhofstadtról, a liberálisok frakcióvezetőjéről az derült ki, hogy eurómilliókat vett fel kétes cégektől, Cecilia Wikströmöt, a svéd Liberálisok listavezetőjét pedig le is kellett venni a listáról, amikor kiderült, hogy adócsalásban működött közre.

Elmar Brok néppárti politikus, aki – a DC Leaks tényfeltáró portál listája szerint – Soros György megbízható szövetségeseinek listáján is szerepel, már 39 éve tagja az Európai Parlamentnek, így rangidősnek számít az EP-képviselők közül.

Brok – noha egy névleg kereszténydemokrata tömörülés tagja – képviselősége mellett évekig a balliberális német médiaóriásnak, a Bertelsmann-nak dolgozott lobbistaként és tanácsadóként. A Bertelsmann az RTL-csoport legnagyobb tulajdonosa, ahová a magyar RTL Klub is tartozik.

Bár sokan nem nézték jó szemmel, a politikus egészen nyugdíjas koráig megtartotta szerepét a médiacégben,ami 5 000 eurót hozott neki havonta, a 8 757 eurós képviselői fizetése mellé.

Hiába hívták „Mr. Bertelsmann-nak” a háta mögött képviselőtársai, Brok az EP külpolitikai bizottságnak elnöke volt 13 évig, és meghatározó szerepet töltött be a bizottságban alkotmányos kérdésekben, így Európa jövőjének alakításában is.

Ő volt az egyik pártfogója Martin Selmayrnak, az Európai Bizottság (EB) botrányos körülmények között megválasztott főtitkárának, aki korábban a Bertelsmann jogi ügyekért felelős alelnöke, majd Jean-Claude Juncker bizottsági elnök kabinetfőnöke volt. 

Hírdetés

Selmayrt minden szabályt felrúgva nevezte ki Jean-Claude Juncker puccsszerűen az EB főtitkárának, az állás betöltésére még a kötelező pályázatot sem írták ki. Az ügyből óriási botrány lett, de a korrupt brüsszeli elitre jellemző, hogy Selmayr hivatalba lépését senki nem tudta vagy akarta megakadályozni. A kinevezéssel pedig, bármi lesz is az EP-választás eredménye, Juncker és Brok embere kulcspozícióban marad.

Elmar Brok legutóbbi korrupciós ügye idén, néhány héttel ezelőtt robbant ki.

A CDU veterán politikusapénzt kért a parlamenti látogatóitól, arra hivatkozva, hogy ebből fedezi a látogatások költségeit, ezeket azonban az EP költségvetése állja, Brok pedig onnan is felvette rá a pénzt. Fejenként 150 eurót szedett be így négy csoportos látogatásból, 2016-ban és 2017-benösszesen 18 000 eurót keresett.Az európai parlamenti képviselőket meglátogató csoportoknak semmilyen körülmények között nem kellene fizetniük a képviselőnek, akivel találkoznak, és egyik képviselőnek sem kell előre kifizetnie ezeket a találkozókat.

Egy 2016. decemberi látogatás során például 47-en mentek Brokhoz az észak-rajna-vesztfáliai Paderbornból, a parlament ezért 8 760 eurót fizetett ki, Brok díjából pedig további 6 150 euró jött össze, tehát összesen közel 15 ezer euró.A látogatás költsége azonban csak 8 600 euró volt, ami 6 300 eurós többletet jelentett Broknak.

Ahogy az a brüsszeli elit tagjai között szokás, azonnal elkezdődött a ködösítés és terelés: az EP szóvivője úgy nyilatkozott: nem lehet megállapítani, hogy Brok megszegte volna az EP szabályait, de a részletek ismerete nélkül nem mondhatnak semmit.

A CDU és az EPP pedig egész egyszerűen nem kommentálta Brok korrupciós ügyét. 

Brok ennek ellenére belebukott a korrupciós botrányba. A CDU Észak-Rajna-Vesztfália tartományi szervezete ugyanis megvétózta a jelölését. Az élete eddigi 73 évéből 39-et EP-képviselőként dolgozó, magát érinthetetlennek tartó Brok ezt sértődötten fogadta. 

A parlamentből való távozása után a CDU-ban és az EPP-ben is magas rangú pozícióban szeretne maradni.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »