Meglepő számok a magyarok közlekedési szokásairól

Meglepő számok a magyarok közlekedési szokásairól

Az emberek csaknem fele autót használ munkába járáshoz és a szabadidejében, de a megkérdezettel 59 százalékának van kerékpárja vagy rollerje – derült ki egy új közvélemény-kutatásból.

Egy frissen készült felmérés szerint a magyarországi felnőtt népesség 45 százaléka használ a munkába járáshoz tömegközlekedési eszközt. A válaszadók harmada (36 százalék) választja az autót, 24 százalék gyalog jár, 15 százalék pedig kerékpárral. Férfiak 8 százalékkal nagyobb arányban választják az autót munkába járáshoz, mint a nők. A korcsoportok közül leginkább a 18-39 évesek (47 százalék) választják a tömegközlekedési eszközt. A Budapesten élők között vannak a legtöbben, akik általában a munkába járáshoz a tömegközlekedési eszközöket választják (64 százalék).

A válaszadók 49 százaléka választja az autót a szabadidejében. 44 százaléka tömegközlekedési eszközt, 28 százalék pedig kerékpárt használ. Szabadidőben is a férfiak választják leginkább az autós közlekedést. A korcsoportok közül leginkább a 18-39 évesek körében (56 százalék) választják az autós közlekedést, míg a 60 év felettiek 43 százaléka választja a tömegközlekedést. Minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál inkább jellemző, hogy szabadidejében autót használ: felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők 64 százaléka, középfokú végzettséggel rendelkezők 52 százaléka, alapfokú végzettségűek 45 százalékban választja. A kiépített tömegközlekedési hálózat miatt a budapestiek használják leginkább szabadidejükben a tömegközlekedést (69 százalék).

Hírdetés

A lakosság több mint a felének (59 százalék) van kerékpárja vagy rollere. 6 százaléknak nincs, de tervezi a vásárlást. Nemek szerint leginkább a férfiaknak van rollerje vagy kerékpárja, a nők 39 százaléknak nincsen és nem is tervez vásárlást. Minél fiatalabb valaki, annál inkább jellemző, hogy van kerékpárja vagy rollerje. A fővárosban élőknek felének nincsen kerékpárja és rollerje.

A kerékpárral és a rollerrel rendelkezők 77 százaléka nem okozott és nem is szenvedett még kárt közlekedés során. 16 százaléka megsérült már közlekedés során, 6 százaléknak megsérült már a közlekedési eszköze és csupán 1 százaléka okozott kárt másnak. Nemek szerint leginkább a férfiakra jellemző, hogy okoztak vagy érte őket már kár a roller vagy kerékpár használatakor. Korcsoport tekintetében kiugró érték, hogy a 18-39 év közötti korosztály 23 százaléka már megsérült kerékpározás vagy rollerezés közben.

A közlekedési eszközökkel kapcsolatos kutatást 18 éven felüli népesség körében végezte az OTP Mobil Kft. megbízásából a Magyar Target-Pulzus Média Kutató Kft.

Nyitókép: monstArrr_/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »