Meglepő módszerrel vadásznak a magyar autótolvajok – itt a 2023-as rendőrségi statisztika

Meglepő módszerrel vadásznak a magyar autótolvajok – itt a 2023-as rendőrségi statisztika

Jobban kell vigyázni a kocsikulcsra, mint az autóra – ez derül ki a rendőrség 2023-as statisztikáiból.

„Hazánkban a 2023-as évben a legjellemzőbb módszer a nyitott gépjármű saját indítókulcs használatával történő eltulajdonítása volt” – válaszolta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a vezess.hu azon kérdésére, hogy miként lopták el a tolvajok tavaly a legtöbb személyautót Magyarországon „A sértettek autóikat nyitott állapotban, a benne lévő indítókulccsal őrizetlenül hagyják közterületen, amíg rövid időre bemennek egy közeli üzletbe, előfordult, hogy a motort sem állították le. Így az elkövetők a tulajdonosok figyelmetlenségét és nemtörődömségét kihasználva könnyebben eltulajdoníthatták a járművet” – közölte a rendőrség.

A második leggyakrabban alkalmazott módszer is egyszerű: ellopják a kulcsot, aztán azzal kinyitják, elindítják és viszik kocsit. Az elkövetők strandon vagy lakásba történő besurranással jutnak a kulcs birtokába, de olyan eset is előfordult, hogy próbakörre vitték az eladásra hirdetett autót, amelyet aztán nem vittek vissza.

Eközben a korábbi években jellemző, kifinomultabb módszerek kevésbé voltak jellemzőek 2023-ban a rendőrség szerint. Ilyen az indítókulcs tanítása utáni lopás, vagy a gépjárműbe telepített GPS blokkolására alkalmas jelblokkolót használata.

Hírdetés

Jelentősen átalakult a körözött gépjárművek sorrendje is 2023-ban Magyarországon, derül ki az ORFK általunk kikért adatsoraiból. Éveken át Simsonból loptak a legtöbbet idehaza, tavaly viszont már csak a kilencedik volt a körözési listán, de így is több olyan motormárka szerepel a listában, amely nem is gyárt személyautókat.

Csak a személyautókat figyelembe véve így néz ki a 2023-as körözési lista:

Az átlagnál nagyobb veszélyben a forgalomban lévő autók számához viszonyítva a Volkswagen, a Mercedes-Benz, a BMW és az Audi, a Seat, a Daewoo és a Lada tulajdonosaink autói vannak. A rendőrség körözési listája szerint az utakon futó mennyiséghez képest alulreprezentált márka volt tavaly a bűnözőknél a Renault, a Škoda, a Toyota és a Peugeot.

A rendszerváltás után évtizedekig az összes idehaza ellopott személyautónak nagyjából a 80 százalékát lotpák el a fővárosban, de tavaly a rendőri eljárásban regisztrált személygépkocsi-lopásoknak csak a 30,7 százaléka történt Budapesten. A 103 lopást azzal érdemes összevetni, hogy a 90-es évek második felében volt, hogy tízezer személyautót loptak el Budapesten egyetlen évben.

Az öt város, ahol a legtöbb autót lopták:


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »