Meglepő levelet kapott Morvai Krisztina! Juncker helyettese tud az erdélyi magyarok helyzetéről

Meglepő levelet kapott Morvai Krisztina! Juncker helyettese tud az erdélyi magyarok helyzetéről

Morvai Krisztina EP-képviselő levélben fordult az Európai Bizottsághoz az erdélyi őshonos magyar közösséget érő rendszeres zaklatások és durva diszkrimináció, jogsértések miatt.

A beadványra Frans Timmermans alelnök, Juncker első helyettese válaszolt, meglepetésre nem lerázó, semmitmondó tartalommal, hanem elismerve, hogy az EU tud a gyalázatos helyzetről, s tájékoztatást adott arról, hogy a Bizottság folyamatos párbeszédet folytat Romániával az üggyel kapcsolatban, egészen addig, amíg megoldás nem születik – tájékoztatta portálunkat Morvai Krisztina.

Morvai kéri az erdélyi magyarokat, hogy a levelet az őket érő diszkrimináció, gyűlölet-cselekmények esetén a hatósági ügyintézéshez használják fel, azt az illetékes hatóságok vezetőinek juttassák el (különös tekintettel arra, hogy Románia gondosan ügyel arra, hogy az EU és a nemzetközi közösség előtt jó benyomást keltsen), továbbá tájékoztassák Timmermans biztost az erdélyi magyar közösség tagjait érő atrocitásokról.

Timmermans alelnök Morvai Krisztinának írott levelében többek között rámutatott:

„Románia (…) irányában kifejeztük aggodalmunkat, egyebek mellett a magyar közösséget érő gyűlöletbeszéd és a diszkrimináció által motivált incidensek miatt, amelyekkel a Bizottság nagyonis tisztában van. (…) a párbeszéd a román hatóságokkal most is folyik, tekintettel arra, hogy a problémák változatlanul fennállnak. Folytatjuk erőfeszítéseinket annak érdekében, hogy minden aggodalmunkkal összefüggésben megfelelő intézkedéseket hozzanak. (…)” 

Hírdetés

Morvai Krisztina hamarosan a felvidéki és a kárpátaljai magyarok helyzetével kapcsolatban is levéllel fordul Timmermans alelnökhöz, míg Délvidékre tavasszal tervez jogvédő-monitorozó utat.

A teljes levél magyar nyelvű fordítása a magyar EP-képviselő honlapján olvasható.

Timmermans alelnök levele Morvainak az erdélyi magyarokról

Morvai Krisztina – Az Európai Parlament független képviselője


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »