Meglepő hivatalos adatok az elvándorló és a hazatérő magyarok számáról

Meglepő hivatalos adatok az elvándorló és a hazatérő magyarok számáról

Második éve költöztek haza külföldről többen, mint amennyien elvándoroltak – adta hírül a KSH. Hivatalosan alig 23,2 ezren tértek haza, igaz, a kivándorlók száma sem túl magas: 21,9 ezer.

Két egymást követő évben, 2018-ban, majd 2019-ben is több magyar állampolgár költözött haza külföldről, mint amennyien elhagyták az országot – írta a KSH 2019-es népmozgalmi adataira hivatkozva a Magyar Nemzet. A KSH arról írt, hogy az elérhető hivatalos adminisztratív adatok szerint

  • az elmúlt évben 21,9 ezer magyar állampolgár távozott külföldre,
  • miközben 23,2 ezer, korábban kivándorolt, ám Magyarországon született magyar állampolgár tért vissza.
  • Hírdetés

    A magyarok 30 százaléka Ausztriából, 28 százaléka Németországból és további 21 százaléka az Egyesült Királyságból tért haza. A 2018-as adatokhoz viszonyítva a Németországból visszatérők aránya emelkedett, miközben az Ausztriából és az Egyesült Királyságból visszavándorlók aránya kismértékben csökkent. A hazatérők 64 százaléka negyven évesnél fiatalabb, 28 százalékuk harminc év alatti volt. A hazatérők 53 százaléka egyedülálló férfi.

    Az országot 2019-ben elhagyó magyarok 34 százaléka Ausztriát, 28 százaléka Németországot és 13 százaléka az Egyesült Királyságot választotta új otthonának. Tavalyelőtthöz képest nőtt az Ausztriába távozók aránya, míg a korábbi két fő célországot, Németországot és az Egyesült Királyságot választók részaránya mérséklődött. Továbbra is elsősorban a fiatalokat veszíti el az ország: az elvándorlók 45 százaléka 30, 71 százaléka pedig negyven év alatti.

    A lap szerint a világjárvány kitörése miatt több tízezer magyar állampolgár tért haza, elsősorban munkahelye elvesztése miatt. A határokon bevezetett korlátozások, illetve a légi közlekedés leállása és a járványügyi tilalmak, továbbá az ezekből adódó hosszú távú bizonytalanság várhatóan egy ideig a legtöbb külföldre vágyót eltántorítja az elvándorlástól.

    Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »