Meglepő felmérés: A szlovákok inkább azt szeretnék, hogy a háború győztese Oroszország legyen

Meglepő felmérés: A szlovákok inkább azt szeretnék, hogy a háború győztese Oroszország legyen

Az orosz-ukrán háború kitörésekor Szlovákia szélesre tárta a kapuit az ukrán menekültek előtt, az ország lakói is szinte egy emberként álltak ki az ukrán menekültek megsegítésére mellett. A kezdeti eufória és a segíteni akarás vágya mára azonban jelentősen megcsappant, aminek persze több oka is van, kétségkívül nagyban hozzájárult ehhez a világban kialakult gazdasági válság, a folyamatos áremelkedések és a kilátástalan jövő. Ma az embereket Szlovákiában is leginkább az aggasztja, hogyan élik túl a telet, és hogyan fizetik ki majd januárban a megemelkedett gáz- és villanyszámláikat.

A háború kapcsán a napokban egy rendkívül érdekes felmérés eredményei láttak napvilágot, amelyet idén júliusban készítettek az MNFORCE, a Seesame és a SAS kutatói. A „Szlovákia, hogy vagy?” felmérés eredményei annál inkább is meglepőek, mert Szlovákia – legalábbis a vezetői szerint – jelentős mértékben ukránpártinak tartja magát. A felmérés során megkérdezett embereknek arra az egyszerű kérdésre kellett választ adniuk: Mit szeretnének, kinek a győzelmével végződjön a háború. A választ a kérdésre egy tízpontos skálán választhatták ki a megkérdezettek, amelyen az 1-es Oroszország egyértelmű győzelmét jelentette, a 10-es pedig Ukrajna egyértelmű győzelmét.

A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek egyötöde Oroszország egyértelmű győzelmét akarja. Összességében pedig a válaszadók több mint a fele óhajtja az orosz győzelmet.

A megkérdezettek mintegy 18 százaléka nem tudott választ adni a kérdésre. Az ukrán győzelmet csak a válaszadók egyharmada óhajtja, az ukránok egyértelmű győzelmét pedig hozzávetőlegesen az egyötödük.

A Smer választói már a másik oldalon vannak

Tény, hogy a válaszadók körülbelül 16 százaléka jelölte meg az 5-ös opciót a skálán, ami elméletileg azt jelenti, hogy inkább afelé hajlanak, hogy Oroszország nyerje meg a háborút. Még ha elképzelhetőnek tartjuk is, hogy ezt a választ azok az emberek adták, akik a középutat választják,

a támadó oroszok győzelmét akkor is több ember óhajtja, mint a védekező ukránokét.

A Denník N napilap néhány demográfiai jellemző vagy álláspont szerint elemezte ezeket az adatokat. Például a válaszadók pártpreferenciája szerint, aszerint, hogy melyik régióban él, továbbá az életkora, iskolai végzettsége, sőt az oltottsági státusza szerint is.

Mindezekből az jött ki, hogy Ukrajna győzelmét leginkább az OĽaNO, a Progresszív Szlovákia és az SaS támogatói óhajtják. Valahol középen vannak a skálán a Sme rodina és a Hlas támogatói, ellenkezőleg a másik oldalon pedig a szélsőjobboldal és a Smer támogatói.

Hírdetés

Ha félretesszük a Smer politikai motivációit, akkor a párt kommunikációs szempontból egy képzeletbeli ördögi körbe került.

A megnyilatkozásaival, állásfoglalásaival ugyanis saját maga változtatja agresszorokká a támogatóit, másrészt támogatóinak az így kialakított véleménye és a társadalom polarizálódása ennek az álláspontnak az elmélyítésére kényszeríti őket, véli a Denník N. A párt nyilvános megnyilvánulásai és tettei, valamint a támogatóinak a hozzáállása is inkább a szélsőjobb oldalra sodorja a pártot.

Ha a térkép szerint elemezzük az adatokat, azt látni, hogy Pozsony megye óhajtja leginkább Ukrajna győzelmét. Sokkal inkább, mint a többi megye.

A másik oldalon Nyitra és Eperjes megye van, akik inkább az oroszok győzelme felé hajlanak.

A műveltség szempontjából egyértelmű a trend. Minél alacsonyabb műveltséggel rendelkeznek a válaszadók, annál inkább kívánják Oroszország győzelmét és ellenkezőleg. Persze ez nem jelenti egyértelműen a műveltség tükröződését, sokkal inkább azt, hogy az alacsonyabb műveltségű emberek az energetikai válság és az infláció következtében nagyobb társadalmi bizonytalanságba kerülhetnek. Oroszország győzelmét ezért nem feltétlenül geopolitikai meggyőződésből óhajtják, hanem a háború gyorsabb befejeződése, s ezzel az energetikai válság mihamarabbi végének reményében is.

Az oltatlanok is az agresszort támogatják

A korosztályok között nincsenek szignifikáns különbségek. Meglepőek viszont a harmincasok, mert minden korosztály közül náluk van a legtöbb oroszbarát. Intuitív magyarázata lehet ennek, hogy ennek a generációnak, már nincs kézzelfogható tapasztalata Csehszlovákia szovjet csapatok általi megszállásával kapcsolatban. 1991-ben ugyanis az utolsó szovjet katona is elhagyta Csehszlovákiát.

Nagyon érdekes eredményt mutat azonban az oltási státusz. Azok az emberek, akik a koronavírus ellen emlékeztető adagot is kaptak erősebben kívánják Ukrajna győzelmét. Akinek nincs emlékeztető adagja, de be van oltva a Covid ellen, valahol középen van a skálán.

Az oltatlanok között viszont erősebb a vágy, hogy az agresszor nyerje meg a háborút.

A Denník N szerint a kérdésben megfogalmazott álláspontok, hogy ki legyen annak a háborúnak a kívánt győztese, ahol van egy támadó és van egy védekező, egyértelműen éppen azt mutatják, hogy az antivaxer mozgalom és propaganda mennyire összefügg az oroszbarát propagandával.

Persze, ezekhez az eredményekhez azt is hozzá kell tenni, hogy mivel a felmérés még nyár közepén készült, az egyes álláspontok és vélemények azóta – elsősorban az ukrán fél utóbbi héten tapasztalt harci győzelmeinek köszönhetően – részben megváltozhattak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »