Meglepő dolgok, amik ártanak a szívnek

Meglepő dolgok, amik ártanak a szívnek

Szívünk az egyik legfontosabb szervünk, így egészsége érdekében életmódunkon is érdemes változtatni. Ám hiába az egészséges táplálkozás és a rendszeresen mozgás, ha apró, de annál lényegesebb dolgokkal mégis ártunk magunknak.

Lássuk, mik azok az ártalmatlannak tűnő hétköznapi szokások, amelyeket érdemes lenne elhagyni, vagy legalább változtatni rajtuk – írja a Házipatika.com. 

Ha naponta több órát ülünk a tévé előtt – még ha mellette rendszeresen sportolunk is – megnövelheti a szívroham és a stroke kockázatát. Ennek oka, hogy a mozgás hiánya negatívan befolyásolhatja a vérzsír- és vércukorszintet.

Mi a megoldás?

Tévénézés közben legalább 15 percenként keljünk fel és mozogjunk egy kicsit.

A horkolás nem csak bosszantó, de veszélyes is tud lenni, gyakran ugyanis az alvási apnoe egyik fő tünete. Ez a súlyos alvászavar pedig összefügghet a magas vérnyomással, stroke-kal és szívelégtelenséggel is.

Mi a megoldás?

Mindenképpen orvosi kivizsgálásra van szükség.

Hírdetés

A fogínygyulladás gyakran a szívbetegségek előfutára. A fog- vagy ínygyulladásnál jelen lévő baktériumok ugyanis könnyen be tudnak jutni a véráramba, és ahogy a szánkban úgy az erekben is gyulladást tudnak okozni. Ez pedig érelmeszesedéshez, vérrögképződéshez vezethet, amikből pedig könnyen szívinfarktus vagy stroke is kialakulhat.

Mi a megoldás?

Rendszeresen, legalább évente látogassuk meg fogorvosunkat.

Kutatások szerint 20 százalékkal csökken a szívbetegségek és a stroke kockázata azoknál, akik naponta több mint 5 adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak.

Mi a megoldás?

Egyszerű, építsen be minél több egészséges zöldséget és gyümölcsöt mindennapi étrendjébe.

A mérsékelt ivás (főleg, ha vörösborról van szó) még jót is tehet az egészségünknek, ám a mértéktelenséggel komoly gondokat okozhatunk. A túlzott alkoholfogyasztás azonban magas vérnyomást, magas vérzsírszintet és a szívelégtelenséget is okozhat,

Mi a megoldás?

Férfiak esetében az alacsony kockázatú alkoholfogyasztás 4, vagy annál kevesebb átlagos mennyiségű italt jelent naponta, nőknél pedig 3, vagy annál kevesebb italt naponta.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »