Meglepő, de lábadról következtethetsz az egészségedre

Meglepő, de lábadról következtethetsz az egészségedre

A boka, a lábfej és a talp sokféle szervünkkel kapcsolatban áll. Elszíneződések, apró bőrkinövések, tapintható elváltozások árulkodnak egyes betegségekről. A láb előbb jelez, mint hogy a jellegzetes tünetek megjelennének. Ezért fontos, hogy figyelj a legkisebb eltérésekre is. Megjelenésük utalhat mozgásszervi, szív- és érrendszeri panaszokra, de emésztésed és immunrendszered állapotára is következtethetsz. Így még a panaszok kifejlődése előtt időben megkezdheted a kezelést.

Színes kérdések

Az egészséges láb egyenletesen halvány rózsaszínű. Lábad bármely területén tapasztalhatsz kisebb-nagyobb elszíneződéseket. Ha a teljes lábfejed és talpad vöröses, gyulladásos betegségek gyanúja áll fenn. Ez érintheti az ízületeket, reumatoid artritisz, krónikus vékony- vagy vastagbélgyulladás jele is lehet. A kisebb területen észlelhető vöröses szín bőrbetegségre, allergiára utal.

Ezzel szemben a fehér foltok, vagy a teljes láb fehérsége energiahiányt jelent. Elképzelhető, hogy testi-lelki kimerültségről árulkodik. Ilyenkor fokozod a problémát, ha nem veszed figyelembe szervezeted jelzését, és nem adsz időt magadnak a kellő pihenésre.

A lábfejen vagy a talpon jelentkező kékeslila elszíneződések a keringési betegségek, szívpanaszok jellegzetes tünetei. Figyeld meg, nem kapcsolódik-e ehhez nehézlégzés, fulladás, esti lábduzzadás! Ha a lila színt a belső bokád felett észleled, a kismedencéd egészségére érdemes figyelned. Lehet, hogy felfázásra való hajlamod erős, de egyes nőgyógyászati problémák jele is lehet.

A jobb talpad felső harmadában látható sárgulás májpanaszokra figyelmeztet. Mivel a máj fontos méregtelenítő szerv, az erősen feldolgozott, sok adalékanyagot tartalmazó táplálék miatt túlterhelheted. Erősíti a gyanút, ha a nagylábujjad körme is sárgás színű. Ha lábad bármely részén zöldes vagy barna jeleket látsz, a méreganyagok felhalmozódása még valószínűbb. Ideje a salaktalanító kúrának, a lúgosító étrend bevezetésének.

Formás válaszok

A ránézésre is észrevehető jelzések mellett fontos, hogy tapintással is időről időre megvizsgáld lábadat. A gyakran nedves lábfej és talp gyulladást jelez. A tünet még azelőtt megjelenhet, hogy mozgásszervi vagy emésztési panaszok is társulnának hozzá. A meleg vagy forró lábfej gyakori az anyagcsere-betegségeknél. Kezdődő diabéteszre, pajzsmirigy-túltengésre, köszvényre gyanakodhatsz. Laborvizsgálat ad pontos választ, és megkezdődhet a célzott kezelés.

Hírdetés

Gyakori probléma a hideg láb, mely nem csak télen okoz kellemetlenséget. Főként soványabb, fáradékony embereknél alakul ki. Általános energiahiányra utal, emellett vérkeringési zavarok, idegrendszeri problémák, feldolgozatlan feszültségek is okozhatják.

Az érdes, berepedezett bőr mellékpajzsmirigyed betegségeire figyelmeztet. Ennek a szervnek a hormonja szabályozza a kalcium-anyagcserét, felelős a fogak, csontok egészségéért. A szabályozás zavara nemcsak csontritkulást, de veseproblémákat, szívpanaszokat is okoz. A bőrszárazság azonban enyhébb problémára, elégtelen folyadékbevitelre, az esszenciális zsírsavak és az A-vitamin hiányára is utalhat.

A puha, petyhüdt lábfej és talp esetén vizsgáld meg az étrendedet: valószínűleg túl sok finomlisztes péksüteményt, hántolt rizst, édességet fogyasztasz.

Nézz a körmödre is!

A lábujjkörmök színe, alakja is sokféle jelzést tartogat. Gyakori jelenség a hosszanti barázdák kialakulása. Általános vitamin- és ásványianyag-hiányra következtethetsz. Lehet, hogy étrended kiegyensúlyozott, ám a felszívódással gond van. Érdemes probiotikum-készítményt szedned. Az erőteljes, függőleges barázdáltság a májfunkciók gyengeségét jelzi.

Ha a körmeid, különösen a nagylábujjon, erősen domborúak és karomszerűen hajlanak a lábujjra, légzőrendszered egészsége gyengült. Az ehhez társuló gyakori megfázások, légcsőhurut mindenképp immunerősítő étrendet igényel.

Fogyassz emellett hársfa-, bodza- és kakukkfűteát kúraszerűen. Ezzel szemben, ha lábkörmeid inkább felfelé hajlanak homorúan, ez alacsony vérnyomást jelezhet. Bár nem veszélyes állapot, a gyakori megszédülés, energiahiány, hideg végtagok miatt ajánlott kezelni. A gyömbér, a spirulina alga természetes megoldások, de szedhetsz niacin étrend-kiegészítőt is, és ne feledkezz meg a reggeli hideg-meleg váltózuhanyról sem.

Gyakoribb panasz a magas vérnyomás, erre utal, ha feltűnően négyszögletes formájúak a lábkörmeid. Csökkentsd a telített zsírok fogyasztását, és a fokozatos, de rendszeres aerob mozgás, a gyors gyaloglás, szobakerékpár is segít megelőzni a komolyabb betegséget.

Lábad megfigyelése természetesen nem ad pontos diagnózist, de segít, hogy időben orvoshoz fordulhass. A láb és a belső szervek kapcsolatát már az ókorban ismerték – hasznos segítség egészséged védelmében.

Galgóczi Dóra
otvenentul.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »