Meglepő, de ezek is károsíthatják a májat

Meglepő, de ezek is károsíthatják a májat

Az alkohol májkárosító hatásával sokan tisztában vannak, de messze nem az ital az egyetlen dolog, ami kárt tehet ebben a fontos szervben. Több más dolgot is érdemes szem előtt tartani, ha védeni szeretnénk.

Ha szeretnénk minél tovább megőrizni májunk egészségét, érdemes az alábbiakra odafigyelni – írja a Házipatika.com.

A túl sok cukor nemcsak a fogainknak ártalmas. Ha túl sok finomított cukrot, illetve magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmazó élelmiszert fogyasztunk, az zsírfelhalmozódáshoz, később pedig májbetegség kialakulásához vezethet. A májunk ugyanis zsírrá alakítja a fruktózt. Már több kutatás is igazolta, hogy a cukor épp olyan káros lehet a májra, mint az alkohol.

Hírdetés

Bár a gyógynövények általában egészségesek, van olyan fajtájuk is, amellyel érdemes óvatosnak lenni. A kava kava nevű növényt például kapszula formájában árulják, és többnyire a menopauzás tünetek enyhítésére, illetve nyugtató hatása miatt alkalmazzák. Emellett azonban ronthatja a májfunkciókat. Nem véletlen, hogy egyes országokban be is tiltották a kereskedelmi forgalomba hozatalát. A legjobb, ha konzultálunk az orvosunkkal, mielőtt elkezdenénk bármilyen gyógynövényt rendszeresen fogyasztani.

A túlsúly nemcsak az ízületeinkre és a szívünkre van rossz hatással. A zsírfelesleg felhalmozódása ugyanis úgynevezett nem alkoholos zsírmáj kialakulásához vezethet, ami idővel a májszövetek sérülését, hegesedését is okozhatja (cirózis). Az elhízottak, középkorúak, illetve cukorbetegek esetében a legnagyobb a nem alkoholos zsírmáj kialakulásának esélye.

Az A-vitamira szüksége van a szervezetnek, de inkább táplálkozással érdemes bevinni. Táplálékkiegészítők fogyasztásával ugyanis könnyen túladagolhatjuk, a túl magas dózis pedig májproblémákat okozhat. Orvosi ajánlás nélkül semmiképp se kezdjünk A-vitamin-tartalmú készítményeket szedni!

A kutatások szerint azoknál, akik rendszeresen, illetve nagy mennyiségben fogyasztanak üdítőitalokat, nagyobb eséllyel alakul ki nem alkoholos zsírmáj. Magas cukortartalmuk mellett tehát ez is egy jó ok lehet arra, hogy kevesebbet igyunk ezekből az italokból. Emellett az általunk fogyasztott ételek transzzsírtartalmával is érdemes tisztában lenni. Ezek a zsírok ugyanis hízást okozhatnak, ami megint csak nem tesz jót a májunknak. Mindig olvassuk el az élelmiszerek csomagolásán található információkat!


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »