Meglepetéslátogatás Kijevben?

Meglepetéslátogatás Kijevben?

A brit Guardian úgy tudja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ma Kijevbe utazik.

Kép a Guardian címlapjáról – Geert Vanden Wijngaert/AP

Orbán Viktor várhatóan kedden Kijevbe utazik, három, a terveket ismerő forrás szerint meglepetéslátogatásra.

Két budapesti forrás szerint Orbán várhatóan Kijevben találkozik Volodimir Zelenszkij államfővel, a magyar kormányfő első útja a szomszédos Ukrajnába a több mint két évvel ezelőtti teljes körű invázió kezdete óta.

Mykhailo Podolyak, Zelenszkij munkatársa nem kívánta kommentálni az esetleges látogatást. De egy másik kijevi forrás megerősítette a terveket. „Orbán holnap itt lesz, hacsak nem történik változás az utolsó pillanatban” – mondta a forrás.

Hírdetés

Az egyik budapesti forrás szerint az utazási tervek hosszas egyeztetések után álltak össze az ukrajnai magyar ajkú kisebbség jogainak kérdésében, akik Ukrajna távoli nyugati részén, a két ország határához közel élnek.

„A találkozó előfeltétele volt, hogy a nemzetiségi jogok kérdése megoldódjon. Az elmúlt hetekben megállapodás született. Ezt sikerként fogják bejelenteni” – mondta egy budapesti forrás, aki tud a látogatás felépítéséről.

Míg a nemzetiségi jogok kérdése volt Budapest egyik leghangosabb panasza Ukrajnával kapcsolatban, Orbán szkeptikusai azzal vádolták, hogy a kérdést ködösítésnek használja, hogy elősegítse az orosz beszédtémák népszerűsítését a konfliktussal kapcsolatban.

A legtöbb európai nemzettel ellentétben Magyarország többször is megkérdőjelezte Ukrajna katonai támogatásának szükségességét, és ehelyett tűzszünetet követelt. A 2022-es parlamenti választások megnyerése után Orbán felvette Zelenszkijt az ellene feltehetően összeesküdt és az ellenzéket támogató „ellenfelek” listájára.

Eközben Budapest nyitva tartotta a csatornákat Moszkvával, Orbán külügyminisztere, Szijjártó Péter pedig a háború kezdete óta legalább ötször járt Oroszországban, legutóbb a múlt hónapban egy szentpétervári gazdasági fórumon.

Hétfőn Magyarország vette át az év végéig tartó soros EU-elnökséget, sok más európai politikus megdöbbenésére tekintettel az ország gyakori összetűzésére Brüsszellel a hazai jogállamiság és külpolitika miatt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »