Meglepetés: vége a Zöldek korának, jobbra tolódik a német fiatalság

Meglepetés: vége a Zöldek korának, jobbra tolódik a német fiatalság

Nagyon elégedetlenek a német fiatalok a migrációval és a gazdasággal.

Meglepetések sorával debütált Németország egyik legnagyobb presztízsű ifjúságkutatása, a Fiatalság Németországban (Jugend in Deutschland) 2024-es kiadása: a fiatalok minden eddiginél elégedetlenebbek az országban – és ennyire jobboldaliak sem voltak még soha. A kutatásról a Die Welt számolt be.

A 2042 14-29 év közötti fiatal megkérdezésével zajló felmérést 2020 óta végzik az országban, így az idei év adatainak értelmezéséhez már jó pár évnyi kontextus áll rendelkezésre. Ennek alapján kijelenthető: egyre inkább aggódnak a fiatalok a háborúk, a gazdasági problémák, illetve a migráció miatt.

A felmérés szerzői beszámolnak arról, hogy bár saját pénzügyi, egészségügyi, pszichikai és szakmai helyzetüket még épphogy pozitívan értékeli, de így is messze rosszabbul, mint a tavalyi és a tavalyelőtti felmérésekben. Negatívan értékelik viszont az ország gazdasági fejlődését és a társadalmi összetartást, s e területeken a következő években is romlást várnak. „A jó életre való kilátás eltűnőben van” – összegez a kutatás egyik szerzője, Simon Schnetzer.

A fiatalok legnagyobb gondjai a felmérés szerint az infláció, amely 65 százalékukat aggasztja, az ukrajnai és az izraeli háború, amitől 60 százalékuk fél, valamint az 54 százalékukat feszélyező drága és szűkös lakásellátottság.

50 százalék alatt, de így is jelentős mértékben frusztrálja a fiatalokat a klímaváltozás és a társadalom megosztottsága (49-49 százalék), valamint a gazdasági válság 48 százalékkal. Ugyanennyien félnek egyébként az időskori szegénységtől is. Nagyon megugrott emellett azok aránya, akik a migránsoktól félnek – tavaly 22, idén már 41 százalékot tesz ki. „Úgy tűnik, növekszik az aggodalom amiatt, hogy túl sok menekült jön az országba, és ez a lakáskínálat szűkössége, a szociális megosztottság és az anyagilag kifeszített szociális rendszerek miatt veszélyekkel jár.”

Hírdetés

Kérdezték a fiatalokat pártpreferenciáikról is, s ez szintén meglepő eredményekkel járt.

A legnépszerűbb párt ugyanis a német ifjúság körében az Alternatíva Németországnak (AfD) lett: 22 százalékos támogatottságuk majdnem duplája a tavalyi 12 százaléknak,

pedig 2022-ben még csak 9 százalékon álltak. Növekedett még a kereszténydemokrata CDU (16-ról 20 százalékra), így a jobboldalt 42 százaléknyi német fiatal támogatja. A Zöldek 2022-es 27 százalékukról idénre 18 százalékra dolgozták le magukat törzsszavazóik, a fiatalok körében, 16 százalékról 12 százalékra esett vissza a szociáldemokrata SPD, 14-ről 8-ra a liberális FDP. A 10 százalékról 7-re visszaesett Balpárt mellett 5 százalékkal jelentkezik már a belőlük kivált Sahra Wagenknecht új pártja is.

Megnőtt emellett azok aránya is, akik a kutatásban szondázott, politikailag konzervatív, migrációkritikus állításokkal egyetértettek. 

– állítja egy másik társszerző, Klaus Hurrelmann, aki ezt az AfD erős TikTok- és Instagram-jelenlétével indokolja.

Külön pikáns, hogy a fiatalok Izrael-kritikusak is: csak 26 százalékuk látja úgy, hogy Németország történelmi felelősséget visel Izraelért és a németországi zsidókért, 36 százalékuk kifejezetten nem ért egyet ezzel az állítással – negyedük pedig nem tudja, hogy ebben az ügyben hová álljon.

www.mandiner.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »