Meglepetés: égbe emelkedett a Szent Korona

Meglepetés: égbe emelkedett a Szent Korona

Látványos virágszobrok, új megoldások, zene és tánc – ez jellemezte az idén 50 éves Debreceni Virágkarnevált. A jubileumi rendezvényen tizenhat guruló kompozíció és 22 művészeti csoport vonult fel.

Virággal díszített kerékpárok nyergébe pattantak a sportos karneválozók. Az ő felvonulásukkal indult a virágünnep Debrecenben. Idén minden eddiginél többen, csaknem ezren tekertek végig a városon. Volt olyan bringás, aki egy másik jubileumot is ünnepelt az 50 éves virágkarneválon. „Egy régi darab, feleségem nagyapjáé volt a bicikli: Weiss Manfréd Művek, egy csodatípus, ez a konkrét megnevezése, cirka 80 éves” – mondta az egyik résztvevő.

Nemcsak veterán kerékpárok, hanem négykerekű oldtimerek is részt vettek a felvonuláson. Őket követte a Szent Koronát ábrázoló kompozíció. Hagyományosan ez halad a menet élén, majd pedig fanfárok nyitják meg a debreceni virágünnepet.

Idén tizenhat guruló kompozíciót készítettek. Volt köztük elektromos meghajtású, amit a Debreceni Egyetemen fejlesztettek, és webkamerával felszerelt kompozíció is. A legszebb, legötletesebb virágkocsit a több tízezres közönség választja ki SMS-szavazattal. Sokan korán keltek azért, hogy megnézhessék a színes debreceni felvonulást. „Budapestről jöttünk, reggel fél 5-kor indultunk el, fél 9-re értünk ide, igaz, nem olyan nagy sebességgel jöttünk, jól érezzük magunkat” – mondta Faragó László budapesti lakos.

Hírdetés

Miközben az idei karneváli meglepetése, a Szent Koronát formáló hőlégballon a magasba emelkedett, sorra érkeztek a virágkocsik és a kompozíciókat kísérő táncosok, zenészek, akik a hangulatról gondoskodtak.

Idén 14 magyar és 8 külföldi művészeti együttes vett részt a felvonuláson. A virágkarnevál tiszteletbeli nagykövetei döntik el, melyik kapja a művészeti csoportok legjobbjának járó díjat. „Zsűriszemmel is figyelnem kell az előadásokat: nagyon színes, boldog, ünnepélyes, úgyhogy igazából nagyon élvezem” – magyarázta Senánszky Petra uszonyosúszó világbajnok.

Az ünnepet a Nagyerdei Stadionban nagyszabású arénashow és tűzijáték zárja Debrecenben. Hét virágkocsi viszont vasárnap Nagyváradra megy, és ott is bemutatkozik a közönségnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »