Megkönnyebbülhetnek az autósok: nem kell sietni a gépjárműadó befizetésével

Megkönnyebbülhetnek az autósok: nem kell sietni a gépjárműadó befizetésével

Könnyítés jön a gépjárműadó fizetésében, amely mintegy három és fél millió magánszemélyt, vállalkozást és céget érint.

Idén egy hónapot nyernek a gépjárművek tulajdonosai, ugyanis több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett elegendő április 15-ig befizetni az adót, ráadásul kettő helyett egyszer kell csak utalni, a részletfizetés pedig automatikusan jár – közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Mintegy három és fél millió magánszemélyt, vállalkozást és céget érint az a könnyítés, ami szerint az idei évtől az évi két alkalom,

március 15. és szeptember 15. helyett már csak egyszer kell gépjárműadót fizetni

Izer Norbert kifejtette: a kormány azért is döntött a szabályok egyszerűsítése mellett, mert az adózók nagy részénél az évi kétszeri fizetés során sokszor megtörtént, hogy vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy duplán is kifizették.

Hírdetés

Az államtitkár emlékeztetett: 2021. január elsejétől a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) vette át a belföldi gépjárművek adójával kapcsolatos feladatokat. A NAV 2021-ben a gépjárműadóról határozatot küldött az adózóknak. A politikus hozzátette: ameddig az ebben meghatározott gépjárműadó-kötelezettség nem változik, az adóhivatal az éves gépjárműadóról csak értesítést küld, új határozatot nem.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben problémát okozna az adózóknak az évi egyszeri fizetés,

érdemes kihasználni az Európai Unió legegyszerűbb részletfizetési kedvezményét,

amely a NAV mobilalkalmazásában (NAV-Mobil) csak néhány kattintás, ráadásul automatikusan jár.

„A családok, a lakosság vagy például az egyéni vállalkozók az öthavi, pótlékmentes részletfizetést június 30-ig, évente egyszer vehetik igénybe” – hangsúlyozta Izer Norbert.

A politikus jelezte: az az egyesület, alapítvány, köztestület mentesül a gépjárműadó megfizetése alól, amelynek járműve költségvetési szerv, egyesület vagy alapítvány tulajdonában van, és nem keletkezett a tárgyévet megelőző évben társasági adófizetési kötelezettsége.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »