Megkondul ismét a Hitler-harang…

1934 óta lóg egy harang a Herxheim am Berg-i Jakobskirche tornyában, a rajta látható horogkereszt és az Alles fürs Vaterland – Adolf Hitler (Mindent a hazáért – Adolf Hitler) felirat miatt azonban két éve az országos figyelembe középpontjába került, és a helyi gyülekezet 2017 szeptemberében úgy döntött, elnémítja a harangot, nehogy a templom és a falu szélsőjobboldali zarándokhellyé váljon.

Most egy német fellebbviteli bíróság úgy döntött, elutasítja egy magánszemély panaszát, így továbbra is a helyén maradhat és szólhat az úgynevezett Hitler-harang.

A koblenzi közigazgatási felsőbíróság állásfoglalása szerint a Rajna-vidék–Pfalz tartományban fekvő falu önkormányzatának döntése a harang helyén hagyásáról „nem jelenti a zsidók nácizmus alatti sorsának jóváhagyását vagy elbagatellizálását, amit az is aláhúz, hogy a község emléktábla kihelyezését határozta el”.

Hírdetés

A panaszos szerint a harang használata „gúnyt űz a hitleri terror áldozataiból”. A Herxheim am Berg-i önkormányzat tavaly februári határozata szerint a harangnak a helyén kell maradnia, hogy „ösztönzést adjon a megbékélésnek és figyelmeztessen az erőszakra és igazságtalanságra”.

Az evangélikus egyház felajánlotta, hogy állja a harang leszerelésének és egy új harang beszerzésének a költségeit, de az önkormányzat végül egy általa végeztetett szakvéleményre hivatkozva a harang megtartása és újbóli üzembe helyezése mellett döntött azzal, hogy a templom falán a harang múltjára utaló emléktáblát helyeznek el.

(MTI nyomán)


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »