Megkezdődött a járványos gyermekbénulás elleni oltókampány második szakasza a Gázai övezetben

Megkezdődött a járványos gyermekbénulás elleni oltókampány második szakasza a Gázai övezetben

Megkezdődött a járványos gyermekbénulás elleni oltókampány második szakasza a Gázai övezetben Mészáros Richárd2024. 10. 14., h – 12:32

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn bejelentette, hogy az izraeli támadások ellenére a Gázai övezetben megkezdődött a járványos gyermekbénulás elleni védőoltások beadásának második szakasza.

A poliomielitisz elleni védőoltást két adagban adják be, az első adagot szeptember elején kapták meg a gyerekek, miután a nyáron – 25 év után először – ismét gyermekbénulásos eset fordult elő a Gázai övezetben. 

Hírdetés

A járványos gyermekbénulás gyógyíthatatlan, de oltással megelőzhető, vírusos fertőző fertőző betegség, amely maradandó bénulást vagy akár halált is okozhat. 

Az ENSZ adatai szerint mintegy 590 ezer tíz év alatti gyermeket kell beoltani. Az oltási kampányban a helyi egészségügyi hatóságok, az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF és az ENSZ palesztin segélyszervezete, az UNRWA vesz részt. 

Az oltások beadásának idejére az ENSZ és Izrael konkrét területekre vonatkozó humanitárius tűzszünetben egyezett meg, ám vasárnap, az oltás megkezdése előtt néhány órával, izraeli csapás ért egy menedékhelyül szolgáló iskolát a gázai Nuszeirát menekülttáborban, és a támadásnak a helyi hatóságok szerint legkevesebb húsz halálos áldozata volt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »