Megkezdődött a futball lealázása is – pályára lépett az első transzgender csapat Spanyolországban

Megkezdődött a futball lealázása is – pályára lépett az első transzgender csapat Spanyolországban

Már a hivatalos klubfutballban is megvetette lábát a deviancia: a spanyolországi regionális bajnokságban debütált a kizárólag transznemű férfiakból (azaz magukat férfinak kiadó nőkből) álló csapat. A Fenix FC névre hallgató társulat egyelőre nem a futballról szól, első mérkőzésükön 19 gólt kaptak nulla ellenében. Természetesen nem ez a lényeg, hanem az „egyenlőség” ünneplése…

Amivel a hírt hozó Reuters hírügynökség természetesen nem is marad adós, a 19-0-ás zakó és a mögötte sorakozó kérdő- és felkiáltójelek helyett magától értetődően az ünneplést választja: „a szurkolók és a játékosok számára a pontszámnál sokkal fontosabb, hogy a transzneműek egyenlő feltételek mellett játszhassák kedvenc sportágukat”.

A kérdés itt is ugyanaz, mint a párizsi olimpia egyik legocsmányabb jelenetsora, ama bizonyos „bokszolónő” szereplése: mik azok az egyenlő feltételek, kire vonatkoznak és főleg: kire nem?

Hírdetés

Mert ugyan mi más is lehetne a következő lépés, minthogy a női futballban megjelenjenek a magukat nőnek érző ex-férfiakból álló csapatok és szétverjék mind a szurkolók, mind a játékosok örömét, s ezzel együtt kedvenc sportágunkat… Ez a 19-0-ás eredmény pontosan erre hívja fel a figyelmet.

Az említett Fenix FC ugyanis már nemcsak egy „baráti társaság”, mely barátságos meccseken bohóckodva örvendezteti meg a szivárványszíveket, hanem az északnyugati Katalónia régió ötödik osztályában versenyez hivatalosan. Mondjuk ami azt illeti, a katalán szövetségnél is igen sajátos a „rend”: a Reuters-nek adott nyilatkozatukban elárulták, az elmúlt két szezonban a „férfi” bajnokságuk vegyes volt, azaz bármilyen nemű játékos játszhatott benne, akik a valódi nevük helyett akármilyen nevet választhattak maguknak…

szd/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »