Megkezdődött a Dublin III. végrehajtása?

Megkezdődött a Dublin III. végrehajtása?

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint mintegy 27 ezer főt szándékoztak visszatelepíteni hazánkba. A bevándorlók csaknem 85 százaléka férfi.

Mirkóczki Ádám, „Az illegális határsértők, illetve menedékkérelmet benyújtók számának, állampolgárságának, kor és nem szerinti megoszlásának alakulása 2015. január elsejétől.” címmel nyújtott be a belügyminiszternek írásbeli kérdést. A kapott válasz bizony számos tanulsággal jár, hiszen két, unalomig ismételt balliberális közhelyt is megcáfol.

A belügyminisztérium válaszából kiderül, 2015. január 1-je és augusztus 31. között 155 484 menedékjogi kérelmet regisztráltak hazánkban (az Alfahir.hu háziszámlájója ennél jóval nagyobb számot mutat, a különbség abból fakad, hogy értelemszerűen sokan már be sem nyújtják a menedékjogi kérelmet, hanem távoznak az országból).

Ebben az időszakban 66 920 kérelmet bíráltak el (ezekben azonban van még 2014-ből származó eljárás is), a menekültügyi hatóság

– 88 menekültkénti elismerést
– 218 oltalmazottkénti
– 4 befogadottkénti elismerést hozott, de
– 1 914 esetben elutasította a kérelmet.

A nagy szám – mint sejthető – azonban az utolsó kategória: 64 696 esetben megszüntették az eljárást.

Magyarul a bevándorlók az esetek túlnyomó többségében már azelőtt elhagyták az országot, hogy sorsukról döntöttek volna a magyar hatóságok. Ettől függetlenül a regisztráció megtörtént.

jk

Misklósfalvai (Nickelsdorf) életkép (MTI fotó)

Portálunk augusztus végén igyekezett részletes képet festeni a bevándorlók kor-, nem- és ország szerinti megoszlásáról. Akkor a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz fordultunk, hogy adataik alapján mégis mit lehet tudni a rajtunk keresztül álmaik földjének gondolt Nyugat-Európába vándorló tömegről. Cikkünket itt olvashatja el.

Hírdetés

Mirkóczki érdeklődött a menekültként befogadottak állampolgárság szerinti megoszlása után is: a válaszból kiderül, hogy a menekültként, oltalmazottként, vagy befogadottként  regisztráltak (310 fő) közül a szírek (91), afgánok (55), szomáliaiak (41) irakiak (33) vannak a legtöbben.

Az év eleje óta – szeptember 7-ig – összesen 170 252 befelé irányuló tiltott határátlépést és kísérletét regisztrálta a rendőrség.

Szép sunyiban azért működik ám a Dublin III.

Bár az egymásnak ellentmondó nyilatkozat mocsarában még egy napi szinten ezzel foglalkozó újságíró is megvakarja a tarkóját – hát még a hétköznapi hírfogyasztó – azért a háttérben a Dublin III. rendelet köszöni szépen jól van.

A belügyminisztérium válaszából kiderül, augusztus 31-ig 973 külföldi személy át- illetve visszavételére került sor. Nem nagy szám, gondolhatnánk, ezért kár lenne hőbörögni. Igen ám, de visszavételre irányuló „érdemi megkeresések” (magyarul: a nyugat-európai országok hatóságainak jelzései a magyar hatóságok felé) száma összesen

26 805 fő.

Még magyarabbul: megkezdődött (vagy legalábbis annak szándéka) a civilizált, emberséges, „menekülteket befogadó” nyugatról a migránsok visszatelepítése.

Aztán majd mi oldjuk meg, ahogy tudjuk.

Jönnek a nők, a gyerekek!

Bár a minisztérium a kor szerinti megoszlásra pontos statisztikával még nem tudott szolgálni, a nemeket azért értelemszerűen könnyebb volt megállapítania. Ebből aztán újabb, unalomig ismételt balliberális mantra omlik össze, ugyanis kiderül, hogy a 170 252-ből feldolgozott 150 321 főből mindössze

23 666 a nő.

Ez barátok közt is 15,7 százalék.

Többségüknek nincs iratuk

A Jobbik szóvivője érdeklődött az után is, hogy a bevándorlók hány százalékának van személyazonosításra alkalmas dokumentuma. Bár pontos statisztikát nem vezetnek erről – derül ki a válaszból – az eddigi tapasztalatok szerint az elfogott személyek többsége nem rendelkezik ilyen okmányokkal” – írják. Ezt erősítette meg a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal  portálunk elküldött válasza, amikor azt írták: „jellemző, hogy a menedékkérők nem rendelkeznek személyazonosításra alkalmas okmányokkal. A menekültügyi hatóság részletes meghallgatás során tisztázza azt, hogy a külföldi mely ország állampolgára.”

Érdekes hetek következhetnek most. Amellett, hogy már tudjuk, a bevándorlók többsége férfi, láthatóan megkezdődött Dublin III. végrehajtása is, vagy legalábbis annak szándéka. A következő hetekben – ha valóban nagy tömegben kezdik „visszatelepíteni” az itt regisztrált, de menekültstátuszt nem kapókat – valószínűleg már olyan migránsok jelenhetnek meg újra az autópályákon, vonatokon, akik már egyszer megjárták valamely nyugat-európai országot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »