Megkezdődött a COP28 klímakonferencia Dubajban

Megkezdődött a COP28 klímakonferencia Dubajban

Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban – adta hírül az MTI.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter, a tavalyi konferencia elnökének kérésére az idei klímacsúcsot egyperces néma csenddel nyitották meg, hogy a résztvevők megemlékezzenek az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közti harcok áldozataira, illetve a nemrég elhunyt Szalimul Hak bangladesi klímakutatóra.

António Guterres ENSZ-főtitkár a csúcstalálkozóra küldött videoüzenetében kijelentette, hogy az emberiség komoly bajban van, utalva a Meteorológiai Világszervezet új felmérésére, amely szerint a Föld a klímakatasztrófa felé sodródik.

A globális átlaghőmérséklet 1,4 Celsius fokkal meghaladja az iparosítást megelőző időszakban mért értéket,

emiatt nagy a valószínűsége, hogy 2023 lesz az eddig mért legmelegebb év, megelőzve a 2016-os esztendőt – közölte a Meteorológiai Világszervezet csütörtökön.

"A dolgok olyan gyors ütemben haladnak, hogy már az év vége előtt egy hónappal kijelenthető, hogy a 2023 a legmelegebb év az emberiség feljegyzett történelmében"

Hírdetés

– mondta Guterres a COP28 résztvevőinek, hozzátéve, hogy valós időben tapasztaljuk meg a klímaváltozás okozta összeomlást, melynek hatása lesújtó.

A főtitkár ezen felül kitért a tengerszint rohamos emelkedésére és a jégsapkák folyamatos olvadására is.

"Ebben az évben láttuk, hogy világszerte a helyi közösségeknek tűzvésszel, áradásokkal és az emelkedő hőmérséklettel kell megküzdeniük" – mondta Guterres, hozzátéve, hogy ennek cselekvésre kéne ösztönöznie a világ vezetőit.

A két héten át tartó klímacsúcson csaknem 200 ország, és nagyjából 70 ezer ember vesz részt, köztük államfők, miniszterelnökök, klímaaktivisták és kutatók.

(Címlapkép: John Kerry, az Egyesült Államok klímavédelmi különmegbízottja (k) érkezik az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) helyszínére Dubajban 2023. november 29-én. A COP28 november 30. és december 12. között kerül megrendezésre. A két hétig tartó tárgyalások december 1-jén és 2-án az éghajlatváltozással kapcsolatos világszintű cselekvési csúcstalálkozóval kezdődnek, amelyen a civil társadalom vezetői mellett az állam- és kormányfők is részt vesznek. MTI/AP/Peter Dejong)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »