Megkérik az árát Aleppó kiürítésének

A felkelők tisztségviselőinek szerda esti bejelentése szerint újra sínen van az aleppói tűzszüneti megállapodás, és ennek végrehajtása, és a város lázadók által ellenőrzött területeinek kiürítése “órákon belül” megindul.

„Megállapodás született, és a következő órákban megkezdődik majd a végrehajtás is” – jelentette be Abdul-Szalám Abdul-Razák, a Núreddín az-Zinki nevű lázadócsoport katonai szóvivője.

Abdur-Razák rávilágított: az alku magában foglalja a damaszkuszi rezsimnek azt a feltételét, hogy nemcsak Aleppóból evakuálnák a lázadó fegyvereseket és a még az ellenőrzésük alatt lévő városrész civil lakosait, hanem ezzel párhuzamosan két, a lázadók által támadott, Idlíb tartománybeli síita faluból, Fúából és Kefrajából is engedik elszállítani a kormányhű erőket.

A szíriai kormányt támogató katonai szövetség egyik tisztségviselője megerősítette a fegyvernyugvási megállapodást. Hozzátette: mintegy 15 ezer embert fognak kivinni Fúából és Kefrajából cserébe, hogy Aleppóból evakuálják a „felkelőket, családjaikat és aki csak menni akar”. Az illetékes szerint a lázadók Idlíb tartomány felé veszik majd az irányt.

A Dzsabhat as-Samíja felkelőcsoport egyik tisztségviselője bejelentette, hogy a tűzszüneti megállapodás végrehajtása helyi idő szerint csütörtök reggel 6 óra körül kezdődik. A csoport egy másik illetékese megerősítette Aleppó és a két síita falu kölcsönös kiürítését.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »