Megkérdezték a magyar autósokat, legyen-e szigorítás a jogosítványoknál

Megkérdezték a magyar autósokat, legyen-e szigorítás a jogosítványoknál

A megkérdezettek fele elveti az uniós változtatás ötletét.

Az Euróőai Unióban egy olyan tervezet készül, amely szerint a jogosítványhosszabbítához 70 év felett maximum 5 éves időközönként egy alkalmassági vizsgálaton kellene részt venni. A többség nem támogatja ezt – derült ki a Pénzcentrum kutatásából, a több mint 12 ezer válaszadó 47,4 százaléka teljes mértékben elzárkózik attől az ötlettől.

40,2 százalék osztja a Német Autóklub (ADAC) álláspontját, miszerint nem szerencsés életkor alapján meghatározni, hogy mikor is kellene ilyen felülvizsgálatra menni, inkább az egészségügyi állapotnak kellene meghatároznia azt, kinek kellene komolyabb alkalmassági vizsgálaton részt vennie. Az ADAC szerint épp az idősebb autósokra jellemző a helyzethez igazodó vezetési stílus és az előrelátó vezetés, kerülik a kockázatos manővereket.

A portál kérdésére válaszolók mindösszesen 12,4 százaléka értett egyet teljes mértékben az uniós előírással.

Jelenleg Magyarországon életkor szerint változik, hogy kinek milyen időközölnként kell orvosi alkalmassági vizsgálatra mennie, azaz meddig érvényes egy-egy jogosítvány:50 éves kor alatt 10 évig

  • 50-60 év között 5 évig
  • 60-70 év között 3 évig
  • 70 év felett 2 évig

Tehát nálunk már 60 év felett kötelező háromévente orvoshoz menni, hogy kiderüljön, vezethetünk-e tovább az egészségünk alapján.

Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »