Megkapta jutalmát a kórházrobbantásért az Iszlám Állam pakisztáni főnöke

Megkapta jutalmát a kórházrobbantásért az Iszlám Állam pakisztáni főnöke

Egy amerikai drón légicsapással végzett az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet afganisztáni és pakisztáni szárnyának vezetőjével egy kelet-afganisztáni tartományban – közölte Afganisztán pakisztáni nagykövete pénteken.

“Megerősíthetem, hogy az IÁ horászáni vezetője,

Háfiz Szaed Hán, vezető parancsnokaival és harcosaival együtt dróntámadásban meghalt

az afganisztáni Nangarhar tartomány Kot körzetében július 26-án”

Hírdetés

– mondta a Reuters hírügynökségnek Omar Zahilval nagykövet. “Horászánnak” nevezik az Iszlám Állam tagjai az afganisztáni és pakisztáni területeket is magában foglaló térséget, ahol tevékenykednek.

Az amerikai hadsereg kabuli szóvivője azt közölte, hogy nem tudja megerősíteni a jelentést, de vizsgálatot folytatnak az ügyben. Háfiz Szaed Hán korábban a közel-keleti Iszlám Államnak hűséget esküvő pakisztáni tálib csoport tagja volt. Haláláról már előzőleg is jelentek meg értesülések, de ezeket mindeddig nem erősítették meg.
Ha bebizonyosodik a dzsihadista vezető halálhíre, ez csapást jelent az Iszlám Állam terjeszkedésére csakúgy, mint a szélsőséges iszlamista szervezet afganisztáni és pakisztáni szárnyára.

Ez lenne a második eset néhány hónapon belül, hogy az Egyesült Államoknak sikerül egy magas rangú iszlamista vezetővel végeznie. Májusban egy amerikai drón Ahtár Manszúrt, az afganisztáni tálibok vezetőjét ölte meg Pakisztánban

Az Iszlám Állam és egy pakisztáni tálib csoport vállalta magára a héten a

pakisztáni Kvetta kórháza elleni támadás elkövetését.

A robbantásban legalább 74 ember meghalt.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »