Megjöttek a szlovák és a magyar negyedéves GDP-adatok: ez a különbség a két ország gazdasága között

A magyar és a szlovák Statisztikai Hivatal is közzétette a 2020 első negyedéves becslését a GDP változásáról. A magyar GDP még pozitív tartományban maradt, a szlovák viszont jelentős visszaesést mutat. Mindkét gazdaság március második felében vezette be a korlátozásokat, viszont a magyar gazdaság az előző negyedévekben erősebb bővülést tudott felmutatni.

– jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág termelésére kedvezőtlenül hatott, de a piaci szolgáltatások és kisebb mértékben az ipar továbbra is a növekedés húzóerejét adta az első negyedév egészét tekintve – tették hozzá.

A magyar idei nyers adat 2016 negyedik negyede óta a legalacsonyabb, igaz a tavalyi bázis hosszú évek óta a legmagasabb volt, és már a harmadik negyedéve mutatta ugyanazt az 5,3 százalékos növekedést.

Hírdetés

Az első negyedévi GDP részletes adatait május 29-én közli második becslésében a KSH.

Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) Szlovákiában a nyers adatok szerint 3,9 százalékkal, a szezonálisan kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,1 százalékkal csökkent az első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva.  Az előző negyedévhez képest 5,4%-kal csökkent.

A Szlovák Statisztikai Hivatal kedvezőtlen gazdasági fejleményeket érzékel a hozzáadott érték csökkenése miatt a kulcsfontosságú iparágakban, különösen a gépjárműgyártásban és számos szolgáltató ágazatban. A külföldi kereslet csökkenése jelentősen hozzájárult a GDP eséséhez, és az előző évi fokozatos lassulás dinamikája felgyorsult. A belföldi kereslet növekedése a jelenlegi helyzet miatt nem kielégítő, a fogyasztási kiadások legnagyobb mértékben az államháztartási szektorban növekedtek. A növekedéshez szükséges befektetések már az előző negyedévekben is csökkent.  

Az első negyedévi GDP részletes adatait június 5-én közli második becslésében a SŠÚ. A Szlovák Statisztikai Hivatal, tekintve az adatbegyűjtés nehézségeire a negyedéves becsléseinek hibahatárait -0,4 és +0,3 százalékpontban határozta meg.

A teljes foglalkoztatás a referencia-időszakban elérte a 2,425,8 ezer főt. Ez 2019 első negyedévéhez képest 0,5% -os csökkenést. A szezonális hatásokkal való kiigazítást követően a teljes foglalkoztatás 0,4% -kal csökkent 2019 első negyedévéhez képest, és 0,5% -kal csökkent 2019 negyedik negyedévéhez képest.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »