Megjöttek a magyar seregek Pellegrini támogatására

Megjöttek a magyar seregek Pellegrini támogatására

Nyitókép: SME

Forró Krisztián magyar szavazataival Dunaszerdahelytől egészen a Nagymihályi járásig, négy megye összes magyarlakta járásában megnyerheti Peter Pellegrini az államfőválasztás második fordulóját. Ez a 18 magyarlakta járásból 15-ben jelentheti Pellegrini győzelmét.

Lényegében tegnap, március 27-én kezdődött csak az államfőválasztás előtti igazi kampány. Egészen addig a két fő favorit, Peter Pellegrini szuverenista és Ivan Korčok globalista, progresszív jelölt  jellemzően saját táborának kampányolt.  A szekértáborok azonban már rég adottak, a hozzáadott értéket, a szükséges plusszt az új választók hozzák majd. Mindkét oldalon.

Magyar szempontból a tét az volt, hogy hova áll a Magyar Szövetség. A tegnapi napon ez eldőlt. Pontosabban ekkor vált nyilvánvalóvá az, ami a színfalak mögött már hetek óta zajlott. Gyimesi György után a pártelnök, Forró Krisztián is beállt Peter Pellegrini mögé.

Teltház, állótaps fogadta a magyarok részéről Peter Pellegrini államfőjelöltet Királyhelmecen – Képek, videó

Hírdetés

A döntőbe jutott két jelöt között124 ezer szavazat a különbség, Forrónak azonban van 65 ezer magyar választója, ami rögtön a különbség felét jelenti. Nem beszélve a felhajtó erőről, arról a töbletről, ami mozgósító erővel bírhat azok számára is, akik az első körben nem mentek választani. Ilyenből pedig sok, nagyon sok magyar van. Hiszen a déli derületeken, a magyarlakta járásokban volt a legalacsonyabb a választási részvétel. Jellemzően 30-45 százalék között, míg másutt a 60 százalék feletti eredmény sem volt ritka.

Ami az említett felhajtó erőt illeti, Pellegrini lényegében a Dunaszerdahelyi és a Komárimi járást leszámítva az első fordulóban hozta Dél- és Kelet Szlovákiát. Forró Krisztián szavazataival ezek mellé a két legmagyarabb járás is felsorakozhat. Mi több, a Galántai és a Vágsellyei járás is.

Amennyiben Pellegrini jól tud majd mozgósítani a Nyitrai, Zólyomi, Besztercebányai, Kassai járásban, akkor könnyedén meglehet a másik hiányzó 65 ezer szavazat. Ehhez jöhetnek hozzá Harabin szuverenista, békepárti, Brüsszellel szemben kritikus választói is.

A második forduló tehát az új seregek csatarendbe sorolásáról és hatékony együttműködéséről fog szólni. Az eredmény nyitott bármelyik jelölt számára.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »