Megjött az intés Ausztriának a kerítés előkészületei miatt

Ausztriának nem kellene falakat építenie – idézték szombaton az olasz lapok Federica Mogherininek, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az olasz Lampedusa szigetén tett látogatásakor kifejtett bírálatát, amelyben arra szólította fel Bécset, mutasson több nyitottságot és befogadási készséget a menekültekkel szemben, ahogy ezt múlt nyáron tette.

Mogherini előző nap utazott Lampedusára, ahol meglátogatta a szigeten lévő menekülttábort, és Giusy Nicolini polgármesterrel találkozott.

A főképviselő annak a reményének adott hangot, hogy az osztrák kormány átgondolja a menekültpolitikában az utóbbi időben felvett álláspontját, például a déli szomszédjai határainál tervezett intézkedések kapcsán. Ezzel Mogherini egyebek mellett arra utalt, hogy az osztrák kormány beléptetőkapu felállítását tervezi a Brenner-hágónál levő osztrák–olasz határátkelőnél, és nem zárta ki a határ teljes lezárását sem.

Hírdetés

Debora Serracchiani, az olasz–osztrák határnál fekvő Friuli-Venezia Giulia olasz tartomány vezetője hevesen bírálta a lehetséges határzárat. Úgy vélte, nem szabad a múltbeli hibákat újra elkövetni. „A menekültek kétségbeesése előtt semmiféle fal nem állhat meg sokáig” – vélte.

Daniel Alfreider olasz parlamenti képviselő kifejtette, a schengeni egyezmény lehetővé teszi, hogy a belső biztonságra hivatkozva korlátozott időre lezárják a belső határokat. Ausztria számára ez a lehetőség május közepén lejár, és meghosszabbításához az Európai Bizottság beleegyezése szükséges. Kifejtette, nagyon reméli, hogy a továbbiakban nem folytatódik a „különutas” politika, hanem a közös európai szintű megoldások kerülnek előtérbe.

A Corriere della Sera című olasz napilap korábbi értesülései szerint az osztrák fél áprilistól nemcsak a Brenner-hágónál levő határátkelőnél, hanem a szintén Trentino-Alto Adige tartományban található Passo Resia és Prato alla Drava (San Candido) határpontnál is beléptető kapukat létesíthet, valamint Tarvisiónál Friuli-Venezia Giulia tartományban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »