Megjött a júdáspénz: szabadon mehetnek Kanadába a románok és a bolgárok

Megjött a júdáspénz: szabadon mehetnek Kanadába a románok és a bolgárok

Az EU-Kanada közti szabadkereskedelmi egyezményt (CETA) csak abban az esetben támogatta a Románia és Bulgária, ha az állampolgáraikkal szemben az észak-amerikai ország eltörli a vízumkényszert. A CETA-t a vasárnapi európai csúcson aláírták, Ottawa kedden kiegyenlítette a számlát.

Ők legalább elértek valamit: Kanada 2017. december 1-jével eltörli a román és a bolgár állampolgárokkal szemben alkalmazott vízumkényszert.

Azokkal szemben, akik megfelelnek bizonyos feltételeknek, már május 1-jén eltörlik majd a vízumkényszert – közölte a kanadai kormány. Ettől az időponttól kezdve azok léphetnek be Kanadába vízummentesen, akiknek az elmúlt 10 évben volt ideiglenes letelepedési engedélyük az észak-amerikai országban, vagy akik érvényes amerikai vízummal rendelkeznek. Az utazás előtt mindenesetre ki kell majd tölteni egy elektronikus űrlapot. Ezt november 10-től minden olyan ország állampolgárának meg kell majd tennie, amelyekből az emberek vízum nélkül utazhatnak Kanadába. Hasonló rendszer működik az Egyesült Államokban is, írta az MTI.

Aláírták a szabadkereskedelmi egyezményt – oda a nemzeti szuverenitás és a GMO-mentesség

Aláírta a Kanada és az Európai Unió között létrejött szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodást (CETA) Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Robert Fico, az unió soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfője és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Brüsszelben vasárnap.

Hírdetés

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azonban érezheti a döntésének a súlyát, ugyanis arra figyelmeztetett a kanadai kormány: fenntartják maguknak a jogot, hogy ha

„jelentősen felerősödnek a szabálytalan migrációs tendenciák”,

akkor ismét vízumkényszert vezessenek be Romániával és Bulgáriával szemben. John McCallum kanadai bevándorlási miniszter közölte: Ottawa szorosan együttműködik Bukaresttel és Szófiával, hogy a vízummentes utazás lehetősége hosszú távon fenntartható legyen.

Csak a szokásos: Románia megint átállt, most a multik oldalára

Ők legalább ki tudtak alkudni valamit: az MTI a Digi 24 hírtelevízió brüsszeli EU-csúcsra akkreditált tudósítójára hivatkozva arról ír, hogy a vízumkényszert két ütemben oldják fel: 2017 májusától kezdődően csak azoknak a román állampolgároknak, akik már korábban is jártak Kanadában, 2017 decemberétől pedig a többi állampolgár számára.

A CETA-t aláírták, és ez volt a multinacionális cégek érdeke, minden mással bajlódjanak a nemzetállamok.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »