Megjött a fotó a Plútó törpeholdjáról

A Kerberosz újabb meglepetést okozott a tudósoknak.

Befutottak a „meglepő” adatok, melyek között a Plútó egyik legkisebb kísérőjéről, a Kerberoszról készült portré is található. A szatellitről, melyet a Hubble-lal fedeztek fel, korábban azt hitték, hogy jóval nagyobb, mivel komoly gravitációs hatást fejt ki környezetére. A tudósok azt feltételezték, hogy azért látszik kisebbnek (halványabbnak), mert valamilyen sötét anyag borítja. A kutatók közleményükben felhívták a figyelmet, hogy még nem értik, hogyan lehet ilyen kicsi és fényes – írta a Space.com.

A mostani képeknek köszönhetően kiderült, hogy felszínét – társaihoz hasonlóan – egészen tiszta vízjég borítja, valamint hogy két gombócból áll. A nyolc és három kilométer átmérőjű képződményből arra következtetnek, hogy két különálló égitest randevújából születhetett – húzta alá a New Horizons csapata.

 

Hírdetés

Még egy kicsit életlen. Fotó: NASA

A mostani felfedezésnek köszönhetően a Plútó összes holdját le tudták mérni a tudósok. A relatíve hamar, 1978-ban felfedezett, társainál jóval nagyobb Kharón 1207 kilométer átmérőjű – gyakorlatilag kettős törpebolygórendszerről is beszélhetünk, hiszen a Plútó átmérője ennek kétszerese, 2370 kilométer. Ezt követte a Hubble-éra: 2005-ben pillantottuk meg először a Nixet (54 kilométer) és a Hidrát (43 kilométer), 2011-ben a Kerberoszt, a Sztüxöt (7 kilométer) pedig 2012-ben.

A mostani adatok is a New Horizons július 14-ei, történelmi randevújáról érkeztek, melyről egészen jövő év augusztus-szeptemberéig ömlenek az információk – hívták fel a figyelmet a misszió tagjai.

Jöhet az újabb randevú, ha adnak rá pénzt

A jármű újabb randevú elé néz, melyre a csapat el is kezdte felkészíteni: október 22-én 16 percig bőgtek a New Horizons hajtóművei. Ez volt az első a négy manőver közül, mely a 2014 MU69-es kis objektummal való találkozásra készíti fel. A cikk felhívja a figyelmet, hogy a 2019. január elsejére tervezett találkáról le is maradhatunk, amennyiben a NASA nem járul hozzá a bevetés támogatásához. A küldetésről bővebben itt olvashat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »