Megjelentek az új egészségvédelmi szabályok az idei érettségire

Megjelentek az új egészségvédelmi szabályok az idei érettségire

Az Oktatási Hiavtal 19 pontban foglalta össze a tudnivalókat.

Megjelentek az Oktatási Hivatal honlapján a 2022. május–júniusi érettségi vizsgák idején alkalmazandó egészségvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos szabályok, amelyeket az intézményeknek be kell tartaniuk. A 19 pontból tíz a szóbeli érettségire vonatkozik, kettő a vizsgadolgozatok megtekintésére, a többi pedig az szóbeli vizsgára.

Az egy tanteremben vizsgázók számát maximum 10 főben korlátozzák, 1,5 méteres távolság betartása mellett. A védőmaszk viseléséről a vizsgaszervezők és a felügyelő tanárok számára az adott intézmény vezetője rendelkezhet. A maszk használata ajánlott, de nem kötelező.

A részletes szabályok az érettségi írásbeli vizsgák lebonyolításában:

 1. A vizsgaszervezők feladata annak biztosítása, hogy a vizsgák megkezdése előtt a vizsgázók a legrövidebb úton és idő alatt foglalják el kijelölt helyüket a vizsgateremben, valamint, hogy az egészségvédelmi szabályokat tartsák be.
 2. Minden vizsgahelyszínen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt. Kérjük, ennek rendszeres használatára hívják fel a vizsgára felügyelők és a vizsgázók figyelmét is.
 3. A vizsgateremben a vizsgázók számának korlátozása (max. 10 fő), valamint a minimum 1,5 m távolság biztosítása szükséges. Az írásbeli vizsga megszervezésekor, beosztásakor és a vizsgaterem berendezésekor ezek betartására kiemelt figyelemmel kell lenni.
 4. A vizsgák lebonyolítása egyes részleteiben (személyazonosság igazolása, segédeszközök ellenőrzése stb.) a hétköznapi élet során (vásárláskor, személyes ügyintézéskor) alkalmazott, a személyes kontaktust minimálisra csökkentő eljárások alkalmazandók a megfelelő biztonságos távolság megtartásával.
 5. Az érintett iskolaépületekben a belépés általános és helyi szabályai érvényesek.
 6. A védőmaszk viseléséről a vizsgaszervezők és a felügyelő tanárok számára az adott intézmény vezetője rendelkezik.
 7. A védőmaszk viseléséről a vizsgázók számára az vizsgák előtt és után az adott intézmény vezetője rendelkezik. Az írásbeli vizsga alatt a maszkviselés a vizsgázók számára ajánlott, de nem kötelező.
 8. Az írásbeli vizsgadolgozatok beszedésekor fokozottan figyelni kell arra, hogy mindig csak egy vizsgázó adja be a vizsgadolgozatát, a vizsgateremben addig a többi vizsgázónak a helyén kell várakoznia.
 9. A vizsgaszervezők feladata annak biztosítása, hogy a vizsgadolgozat leadása után a vizsgázók a legrövidebb úton és idő alatt hagyják el a vizsga helyszínét, épületét.
 10. Hírdetés

 11. A vizsgaszervezők feladata, hogy vizsgahelyszínenként gondoskodjanak legalább egy vizsgaterem és felügyelői létszám szükség szerinti bevonásáról arra az esetre, amennyiben valamely vizsgacsoportot előre nem látott okok miatt két részre kellene bontani.

A vizsgadolgozatok megtekintésekor:

 1. A megtekintés során az intézmények munkatársai, valamint a megtekintésre érkezők számára a védőmaszk viseléséről az adott intézmény vezetője rendelkezik.
 2. A megtekintés folyamatát és biztonságát elősegítheti, ha a vizsgázó a vizsgadolgozatot laponként lefényképezi, és utána azonnal elhagyja a megtekintés helyszínét. Emellett – ahol ehhez a feltételek megteremthetők – megengedett a vizsgadolgozat beszkennelése és elektronikusan elküldése a vizsgázónak.

Az érettségi szóbeli vizsgák lebonyolításában:


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »