Megjelentek az első, kötelezően visszaváltható csomagolású termékek

Megjelentek az első, kötelezően visszaváltható csomagolású termékek

A gyártók és az üzletek június 30-ig kaptak türelmi időt a fokozatos átállásra, de van, aki máris az élre tört.

Az első speciális visszaváltható jelzéssel ellátott palackok a napokban jelentek meg a boltok polcain – vette észre a Metropol. Ezekre az árukra a kereskedők már kötelesek 50 forint visszaváltási díjat felszámítani, amit jól látható módon fel is tüntetnek a termék árcímkéjén, azaz mind a palackon, mind az alatta szereplő leírásban jól látható, melyik a visszaváltható termék.

A palack 50 forintos betétdíját a vásárló több módon is visszakaphatja:

Hírdetés

visszaváltáskor választható érte egy levásárolható utalvány, de lehetőség lesz arra is, hogy az összeget közvetlenül a vásárló bankszámlájára utalják, sőt, akár jótékony célokra is felajánlható.

Mint írják, az új rendszer célja a hulladékgazdálkodás hatékonyságának növelése és a környezetvédelem erősítése. Az Országos Kereskedelmi Szövetség és a Mohu vezérigazgatója szerint az állam számára is gazdaságosabb ez a rendszer, mivel eddig csak veszteségeket termelt a hulladékgazdálkodás működtetése.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, fontos, hogy a visszaváltani kívánt palack, doboz sértetlen legyen, nem szabad összegyűrni, összetaposni. A 0,1 liternél kisebb és 3 liternél nagyobb palackok visszaváltása nem lehetséges. A többutas, újratölthető palackokat (sörösüveg, borosüveg) pedig eztán is a megszokott módon lehet visszaváltani.

Kötelező lesz visszaváltó automatát biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben, illetve az 1000 főnél népesebb településeken. Így országosan 4-5000 visszaváltó pont létesül majd.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »