Megjelent az új koronavírus-variáns Európában

Megjelent az új koronavírus-variáns Európában

B.1.1.529 koronavírus-variáns első európai esetét Belgiumban regisztrálták – erősítette meg Alexander De Croo miniszterelnök.

Az új variánst egy fiatal nőnél állapították meg, aki 11 nappal ezelőtt Egyiptomban járt, ahová Törökországon keresztül utazott. Az illető azonban nem tartózkodott azokban a dél-afrikai országokban, amelyeket jelenleg a B.1.1.529 gócpontjának tekintenek. A nőnek egyelőre enyhe influenzaszerű tünetei vannak – közölte a Guardian.

A pozitív esetet Marc Van Ranst virológus is megerősítette, aki szorosan együttműködik a belga közegészségügyi hivatallal.

Hírdetés

In Belgium, one sample was confirmed as the novel B.1.1.529 variant (in a returning traveller from Egypt (11/11); first symptoms on 22/11).

— Marc Van Ranst (@vanranstmarc) November 26, 2021

Az új variáns eddig főleg a Dél-Afrikában jelent meg, de regisztráltak már fertőzést Hongkongban, Botswanában és Izraelben is.

Az Egészségügyi Világszervezet szakértői Dél-Afrikában lesznek, hogy tanácskozzanak a jelenlegi helyzetről. Az új változatot úgy jellemzik, hogy „a legrosszabb, amit valaha láttunk”. Attól tartanak, hogy nemcsak fertőzőbb, hanem a jelenlegi vakcinákkal szemben is ellenállóbb – írja a Refresher.

(br)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »