Megjelent az Új Ember 2024. október 20-i száma

Megjelent az Új Ember 2024. október 20-i száma

Az Új Ember idei 42. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Az aranymisés Varga Lajos váci segédpüspökkel készített interjúnk a címlapon kezdődik. A püspök az életéről, a hivatásáról vall a beszélgetésben, többek között ezzel a buzdítással: „Az ember ne legyen szűk látókörű! Ismerje fel a kihívásokat, amelyek lelkipásztorként várnak rá. Ugyanakkor mindig tartsa szem előtt, hogy a »csodaszer« az az isteni kegyelem.”

Riportot olvashatnak a Lengyelországban október 7. és 9. között zajlott háromnapos hálaadó zarándoklatról, amelyet a Magyar Kurír és az Új Ember a Via Sacra Zarándok Utazási Iroda segítségével szervezett abból az alkalomból, hogy Erdő Péter bíboros, prímás húsz évvel ezelőtt áldotta meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) és a magyar hívek adományából megépült Communio Sanctorum, azaz Szentek Közössége magyar kápolnát a krakkói Isteni Irgalmasság-bazilika altemplomában.

Tudósítást közlünk arról, hogy Erdő Péter bíboros főcelebrálásával mutattak be hálaadó szentmisét október 12-én a ferencesek Páduai Szent Antalról nevezett, kilencvenéves pasaréti templomában, Budapesten.

A templomot 1934. október 14-én szentelte fel Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás. A szentelés kilencvenedik évfordulójához kapcsolódva a ferencesek tíznapos rendezvénysorozatot szerveztek október 4. és 14. között, alkalmat adva a templom – és a hozzá kapcsolódó ferences rendház – múltjának és jelenének megismerésére, a pasaréti plébániaközösség összetartozásának megerősítésére.

Hogyan közelítsük meg vallási szemszögből a „világ sebeit”: a szegénységet, a menekültek, a háborús áldozatok szenvedését, a klímaváltozás, a korrupció felvetette bonyolult kérdéseket?

Hírdetés

Mexikói, brazil, argentin, spanyol, amerikai, kongói, ukrán előadók, tanúságtevők gondolkodtak minderről szeptember elején, a Quitóban tartott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hetében. A rendezvényről Fábry Kornél püspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia delegáltját kérdeztük, aki a világrendezvény után Rómában részt vett az újonnan szentelt püspökök számára szervezett képzésen is.

A Mértékadó kulturális mellékletben az Arcvonások rovatban Nagy elődök nyomában az orgonakarzaton címmel interjút olvashatnak Hegyi Barnabással a Mátyás-templom zenei életéről. A budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templom 2020-ban kinevezett karnagyával több mint három évszázados zenei tradíciókról, újításokról és nemzedékváltásokról beszélgetett Pallós Tamás.

Mészáros Ákos mutatja be a Szépművészeti Múzeum új, nagyszabású kiállítását. Istenek és démonok királysága. Mezopotámia Kr. e. 1000–500. A cím sokat sejtet és a kiállításajánló sem nélkülözi a nagy szavakat: „Rengeteg a látnivaló… nagyszámú ékírásos agyag- és kőtábla vár bennünket a termekben. A palotadomborműveket szinte elárasztják az ékírásos szövegek… bámulatos sokaságban.” Érdemes megnézni!

Bodnár Dániel ezúttal P. Dominik Chmielewski SDB Krisztus-terápia című könyvét ajánlja. A szalézi szerzetest idézi, aki könyvében vallja: keresztényként nem az a feladatunk, hogy ítélkezzünk, ha valaki megbánt bennünket. Meg kell bocsátanunk. „Merüljünk bele Isten irgalmába! Lehetetlen keresztény életet élni, ha az ember állandóan hátranéz nehéz, fájdalmas életére, elemezgetve a múlt sebeit, amelyek őt érték, és szüntelenül siránkozva.”

A kötetet a Marana Tha Kiadó jelentette meg, megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember könyváruházban.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »