Megjelent az Új Ember 2024. július 28-i száma

Megjelent az Új Ember 2024. július 28-i száma

Az Új Ember idei 30. számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Címlapunkon kezdődik Ferenc pápa üzenete, amelyet a nagyszülők és idősek általa kezdeményezett világnapja alkalmából (idén július 28.) írt, s amelyben többek között kifejti: „Az egész Szentírás az Úr hűséges szeretetének elbeszélése, amelyből egy vigasztaló bizonyosság válik nyilvánvalóvá: Isten folyton megmutatja nekünk irgalmát, mindig, az élet minden szakaszában.”

A Szentatya július 21-én a Szent Péter téren elmondott, az Úrangyalához kapcsolódó beszédét is közöljük, amelyben az ezen a  héten kezdődő olimpiai és az utána zajló paralimpiai játékokkal kapcsolatban többek között arról szólt, hogy a sportolók legyenek a béke hírnökei.

Idén július 18. és 21. között rendezték meg az Egerszalóki Ifjúsági Találkozót és Lelkigyakorlatot. A rendezvényről szóló riportunkból kiderül, hogy a találkozón Ternyák Csaba egri érsek, Fábry Kornél esztergom-budapesti segédpüspök, valamint Kerényi Lajos piarista szerzetes, a találkozó alapítója is tartott előadást a fiataloknak. Egerszalókon a lelki programok mellett (műhelyfoglalkozások, gyónási lehetőség, csendes elmélkedés, szentségimádás) kulturális események, koncertek, táncház, musical kínáltak feltöltődést a résztvevőknek.

Bővebb hírt adunk arról is, hogy az ungvári székesegyházban július 16-án püspökké szentelték Teodor Macapulát, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye új főpásztorát. Az ünnepélyes Szent Liturgián az ukrán püspökökön kívül számos európai és észak-amerikai görögkatolikus püspök is jelen volt, köztük a Görögkatolikus Metropólia hierarchái.

Ferenc pápa 2024. május 8-án nevezte ki Teodor Macapula szerzetes papot a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye megyéspüspökévé. Az egyházmegyét Milan Šašik megyéspüspök halála, 2020. július 14-e óta Luscsák Nílus segédpüspök apostoli kormányzóként vezette.

Legfrissebb számunkban interjút közlünk Dúl Géza aranymisés nyugalmazott plébánossal, a magyarországi cigánymisszió egyik kimagasló képviselőjével. Istennek odaadott szolgálatáról, a papi hivatás legfőbb értékéről és céljáról kérdeztük őt, s arról, hogy mi indította el és mi tartotta meg az úton.

Hírdetés

A Mértékadó kulturális mellékletben Bodnár Dániel beszélgetését olvashatják Fekete Gábor színésszel. Az 1993-ban Kecskeméten született Fekete Gábor a fiatal színésznemzedék kiemelkedő alakja, prózai és zenés szerepekben is láthatta a közönség.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2019-ben szerzett diplomát zenés színművész szakon. Ezt követően a Pécsi Nemzeti Színház tagja lett. 2021-ben a József Attila Színházhoz szerződött, azóta is itt játszik. Nős, egy tizennégy hónapos kisfiú édesapja.

Bemutatjuk a 17–71/Képek, szavak című kiállítást, amely augusztus 4-éig látogatható, hétfő kivételével mindennap 11-től 16 óráig az esztergomi Rondella Galériában.

Két alkotó embert mutat be ez a tárlat. Egyikük a 2023. március 29-én, életének hetvenegyedik évében elhunyt Kipke Tamás kollégánk, Táncsics Mihály-díjas újságíró, író, aki 1973–2011 között az Új Ember katolikus hetilapnál dolgozott, 1990-től főszerkesztő-helyettesként. Az Új Ember Kiadónál 2000-ben megjelent Roncshíd a rendszerváltozás óta eltelt időszak egyik legfontosabb regénye.

Sándor József Attila 1958-ban született Erdélyben. Művészeti iskoláit Szatmárnémetiben végezte, de szüleivel Nagybányán élt. Korán megismerkedett a nagybányai művésztelep örökségével, amely máig meghatározza művészetét. Színei – barna, sárga, vörös, zöld – letagadhatatlanul nagybányaiak. A plein air, a szürrealizmus éppúgy jelen van munkáiban, mint a szakralitás.

Kipke Tamás és Sándor József Attila barátok voltak, összekötötte őket a közös hit és az irodalmi, művészi érdeklődés. A tárlaton látható tizenhét szótagos versek és a melléjük illesztett képek a beszélgetéseikből születtek. A tárlat anyaga a tervek szerint könyvként is megjelenik.

A kiállításmegnyitón Kipke Tamás lánya, Kipke Ágnes felolvasta édesapja Kék asszony című novelláját.

Johannes Hartl (1979) német katolikus teológus, irodalomtudós, világszerte ismert prédikátor, dalszerző, több könyv írója. Négygyermekes családapa. Feleségével, Juttával 2011-ben Augsburgban megalapították az Imádság Házát, ahol a nap huszonnégy órájában szünet nélkül zajlik a zenés imádság és dicsőítés.  A teológusnak a Vigilia Kiadónál a közelmúltban Tűz a szívemben címmel megjelent, az imádságról szóló könyvét mutatjuk be a Mértékadóban. 

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »