Megjelent az Új Ember 2024. február 25-i száma

Megjelent az Új Ember 2024. február 25-i száma

Az Új Ember idei nyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, illetve előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

A címoldalon kezdődik interjúnk Deák Hedvig domonkos nővérrel, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával, aki a hétszázötven évvel ezelőtt elhunyt Aquinói Szent Tamásról, teológiai-filozófiai munkásságáról beszélt lapunknak. Idén világszerte megemlékeznek arról, hogy 750 évvel ezelőtt, 1274. március 7-én adta vissza lelkét a Teremtőnek minden idők egyik legnagyobb filozófusa és teológusa. Aquinói Szent Tamás domonkos szerzetest, az „angyali doktort” XIII. Leó pápa 1880-ban minden katolikus tanítói tevékenység védőszentjévé tette.

Lapunk 4. oldalán a Biblia üzenete rovatban Dobszay Benedek OFM a nagyböjt első szakaszának egyik fontos evangéliumáról, Jézus színeváltozásának történetéről elmélkedik Magasság és mélység című írásában.

Beszélgetést olvashatnak Hölvényi György EP-képviselővel az afrikai és a közel-keleti keresztények helyzetéről. A Szükséget Szenvedő Egyház keresztény emberi jogi szervezet január 17-én tette közzé a tavalyi évre vonatkozó jelentését, amely szerint világszerte több mint 365 millió keresztény szenved el valamilyen fokú üldöztetést. Hölvényi Györgyöt, a Kereszténydemokrata Néppárt európai parlamenti képviselőjét, az európai néppárti frakció vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportjának társelnökét kérdeztük erről.

Hírdetés

A Mértékadó kulturális mellékletben az idén tizenöt éves Ekker Lénával készült interjúnkat olvashatják. A junior versenyző a magyar csapat egyetlen műkorcsolyázójaként szerepelt a dél-koreai téli ifjúsági olimpián. Küzdőképességéről és széles technikai repertoárjáról ismert. Megélt nehézségeket, mellőzöttséget, ami minden magyar műkorcsolyázót érintett. De motivált és előretekint. Hite, istenkapcsolata erősíti meg ebben.

Aki kicsit is kíváncsi az 1945 utáni magyar képzőművészetnek a korlátolt politikai kurzusok ellenére is megmutatkozó sokszínűségére, annak feltétlenül érdemes ellátogatnia a Jáky-gyűjtemény anyagából rendezett kiállításra, amely a Várkert Bazár Déli palotájában, az YBL6 Művészeti Térben június 22-éig tekinthető meg. A tárlatot Mészáros Ákos mutatja be olvasóinknak.

„Ahogy a párszi Zubin Mehta India, illetve az Izraeli Filharmonikus Zenekar vezetőjeként a »Közel-Kelet«, Myung-whun Chung pedig (Dél-) Korea első igazán zenetörténeti, sőt történelmi jelentőségű karmestere, úgy az 1935-ben a kínai Mukdenben (ma: Senjang) született Seiji Ozawa Japán »nyugatias« kulturális életének büszkesége lett” – írja Pallós Tamás a február 6-án elhunyt világhírű japán karmester nekrológjában.

Baranyai Béla jegyzete pedig a művészet és a környezetvédelem „kapcsolatáról” szól annak nyomán, hogy a legutóbb a Mona Lisa vált a klímaaktivisták célpontjává.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »