Megjelent az Új Ember 2023. november 26-i száma

Megjelent az Új Ember 2023. november 26-i száma

Az Új Ember idei negyvennyolcadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe, mely elérhető a templomokban, az újságárusoknál, és előfizethető szerkesztőségünk terjesztési osztályán.

Lapunkban beszélgetést olvashatnak Gábor Csilla erdélyi szociális testvérrel, a centenáriumát ünneplő Szociális Testvérek Társasága ezüstfogadalmas tagjával.

Gábor Csilla a régi magyar irodalommal foglalkozó irodalomtörténész, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanára, a Bölcsészettudományi Kar egykori dékánhelyettese, 2019-től a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Életútjáról, hivatásáról vall az interjúban.

Riportot közlünk az Országos Életvédelmi Napról. Negyvennyolc településről ötvennyolc közösségből érkeztek résztvevők a rendezvényre, melyet Élni TELJESEN Jó! címmel rendeztek meg Székesfehérváron két helyszínen, a Szent István Művelődési Házban, a fiatalok számára pedig a Ciszterci Szent István Gimnáziumban november 18-án. A konferenciát a bazilikában bemutatott szentmise és szentségimádás zárta.

Az Országos Életvédelmi Nap szervező házaspárja Kissevich-Horváth Péter és Hajnalka voltak. Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferens püspöke és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök töltötték be a házigazda szerepét a konferencián, melyet Roska Péter pápai káplán, a Budapest-Újpesti Szent József Plébánia plébánosa, az MKPK Családügyi Bizottsága Életvédő Munkacsoportjának vezetője nyitott meg imádságával.

Hírdetés

A Szent István Társulat alapításának 175. évfordulója alkalmából időszaki kiállítás nyílt november 13-án az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) dísztermében. Az eredeti műtárgyak, korabeli dokumentumok, fényképek, könyvek és interaktív elemek segítségével a látogatók bepillantást nyerhetnek a hazai katolicizmus nemzeti szinten is jelentős kulturális intézményének történetébe. Tudósításunk a megnyitóünnepségen készült, amelyen köszöntőt mondott Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója; Erdő Péter bíboros, prímás és Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke.

Különleges alkalomnak adott helyet november 14-én reggel a Csak Egyet Szolgálat Izabella utcai nappali melegedője: Erdő Péter bíboros szolgálta fel a reggelit a folyamatosan érkező hajléktalanoknak. „A szegények az Egyház kincsei” – Szent Lőrinc vértanúnak ezt a meggyőződését tükrözte az esemény, amelyről lapunk is tudósít. Budapest VI. kerületében, az Izabella utcában található nappali melegedőben a hideg napokon mintegy 180 hajléktalan ember kap ételt, testi-lelki gondoskodást.

A Mértékadó kulturális mellékletben az Arcvonások rovatban interjút olvashatnak Muhari-Papp Sándor Balázs festőművésszel, aki a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában végezte művészeti tanulmányait, 1988 óta állítja ki munkáit, és húsz éve készít illusztrációkat Csókay András idegsebész tudományos felfedezéseihez, közleményeihez. Alkotásaiban megjelenik a Szentháromság misztériuma, s így a rajzok szemlélete misztikus lelkigyakorlattá lesz.

Megemlékezünk arról is, hogy hálaadó hangversennyel ünnepelte alapításának harmincötödik évfordulóját a Kossuth-díjas Sapszon Ferenc nevével fémjelezett, Magyar Örökség díjjal kitüntetett Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola november 7-én a gazdagréti Szent Angyalok-templomban. A jubileumon jelen volt többek között Erdő Péter bíboros, prímás; Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és a kulturális élet számos jeles képviselője.

Pallós Tamás ezúttal Sebestyén Miklóst kérdezte operaénekesi hivatásáról a Portré rovat keretében. Az énekes „itthonról nézve szinte »észrevétlenül« bontakoztatta ki nemzetközi karrierjét. 2011-ben már vendégművészként debütált az Operaházban Verdi Rigolettójának Sparafuciléjeként. Aztán jött, mint Masetto, Colline, az Aida királya, Leporello; újabban gyakrabban szerepel a Művészetek Palotájának oratórium- és operaelőadásaiban is, és egyre-másra tűnik fel a neve friss DVD-/Blu-ray és CD-kiadványokon. Példaképe, tanára, mentora az emberileg és művészileg egyaránt felejthetetlen Polgár László.”

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »